Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

Több mint egymilliárd dollár az orosz gázért októberben

A tárca vezetője kijelentette, hogy az ukrán fél határidőre teljesítette fizetési kötelezettségét a Gazprom orosz vállalat felé.

A Naftogaz a legutóbbi negyedéves beszámolója szerint mintegy 2,2 milliárd dollárt keresett az orosz gáz tranzitján az év első kilenc hónapjában, ebből mintegy 656 millió dollárt a harmadik negyedévben. Szeptember végéig Ukrajna összesen 62,753 milliárd köbméter földgázt szállított.

Ukrajna az idén összesen 27 milliárd köbméter gázt tervez vásárolni Oroszországtól.

Kijev többféle úton igyekszik függetleníteni magát az orosz gázszállításoktól, mivel egyre drágábban kapja a földgázt Oroszországtól. A saját kitermelés növelése mellett megállapodott a német RWE vállalattal 5 milliárd köbméter fölgáz megvásárlásáról, amelyet a német cég jövő májusig szállít le.

Valójában orosz gázt vásárol Ukrajna a német cégtől, de olcsóbban, mert Németországnak jelentős kedvezményt ad Moszkva az árból. Az ukrán energetikai minisztériumból származó értesülés szerint ezer köbméterenként körülbelül 360 dollárt fizet Ukrajna a Lengyelországon keresztül érkező német szállítmányért, miközben az Oroszországból érkező gáz az idei év utolsó negyedében várhatóan már 430 dollárba kerül Kijevnek ezer köbméterenként.

A Gazpromnál szerződésszegéssel vádolják Ukrajnát, amiért más forrásból pótolja azt a részt, amivel kevesebbet vásárol Oroszországtól, és azzal fenyegetőznek, hogy peres úton szereznek érvényt igazuknak. Arra hivatkoznak, hogy az érvényben lévő megállapodás szerint legalább évi 32 milliárd köbméter gázt kell megvásárolnia Oroszországtól Ukrajnának.