2023 január 31

Több mint 60 milliárdot fizet ki az OTP osztalékként

Minden idők legnagyobb nyereségét érte el az OTP tavaly a 284 milliárd forint korrigált adózott eredménnyel, amihez Csányi Sándor szerint a csoport minden tagországában hozzájárultak a vártnál jobb gazdasági körülmények.

Jók a kilátások 2018-ra is

Az idei várakozásokkal kapcsolatban elmondta: továbbra is erős növekedésre számítanak. A lakossági hitelállományban jelentősebb, de a vállalati hiteleknél is számottevő állománynövekedést prognosztizál a bank.

Az árfolyamszűrt teljesítő hitelállományok növekedési üteme – a további akvizíciók lehetséges hatása nélkül – megközelítheti a 2017-es 10 százalékos ütemet – mondta Csányi Sándor.

Közölte: amíg nem lesz jelentősebb kamatemelkedés, a nettó kamatmarzs 10-15 bázispontos csökkenésére számít az OTP 2018 átlagában.

Az akvizíciókkal kapcsolatban azt mondta: a versenytársak egy-egy leánybankjának megvásárlására két országban is reális lehetőséget lát, azokban az országokban, ahol jelen van az OTP.      

Olyan akvizíciót terveznek, amit gyorsan végre lehet hajtani, és megtérül. Szlovákiában 3-4 bank uralja a piac 90 százalékát, ott nehéz célpontot találni, Romániában “jó lenne” tovább növekedni – jelezte.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Megdőlt a rekord

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a 2017-es rekordprofit nagyobb lett az eddigi legmagasabb, 2008-ban elértnél is, ami tartalmazta a Garancia Biztosító eladását. Az eredmény nagyobb részét továbbra is Magyarország adta, a külföldi eredmény 120 milliárd forint volt. A növekedéshez hozzájárult a csok feltételeinek módosítása is, minden 2. csok-ot az OTPfolyósítja.

A kiemelkedő teljesítményhez a Növekedési Hitelprogram (nhp) harmadik szakasza is hozzájárult, ebben az OTP több mint 100 milliárd forintos hitelállományt helyezett ki. A jegybank fogyasztóbarát hiteltermékével is nőtt a folyósítás – jelezte.

Az akvizíciókkal – a horvát Splitska Banka, és a szerb Vojvodjanska banka – 25 százalékkal nőtt a teljesítő hitelállomány. A hitelállomány bővülése mellett a kockázati költségek csökkenése játszott jelentős szerepet az eredmény elérésében – hangsúlyozta.

Valamennyi csoporttag jól teljesített, stabilnak nevezte a bulgáriai teljesítményt, rekorderedményt értek el az orosz, az ukrán leánybankok, amit örömtelinek nevezett az ottani nehéz körülmények miatt, és 2018-ra is pozitívak a várakozásaik. A szerb bank idén nyereséges lehet a menedzsment szerint – jelezte.

Kedvező makrogazdasági környezet

Bencsik László vezérigazgató-helyettes azt emelte ki, hogy a magyarországi kedvező makrogazdasági környezetben végre elindult a hitelállományok növekedése. A lakossági megtakarítási termékekben is folyamatosan nő az OTP piaci részesedése, tavaly 31,1 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 30,7 százalékról.

A digitális fejlesztésekről, amelyekben piacvezetők szeretnének lenni, elmondta, hogy a személyi kölcsönök 20 százalékát online tervezik értékesíteni ebben az évben. Terveik szerint 2018-ban a készpénz-befizetések harmada ATM-en keresztül valósulhat meg, jelenleg 200 helyen van készpénzbefizetésre alkalmas ATM.

Kitért arra, hogy középtávon pozitív és támogató makrogazdasági környezetre számítanak, így 2018-ban Magyarországon és a csoport többi tagjának országaiban is erős növekedést várnak, ami segíti a hitelvolumen további növekedését.