2024 június 14

Tetszik az egyszerűbb adózás a cégeknek

A Céginformációs Szolgálat adatai szerint a legkisebb vállalkozások jelentős hányada döntött a korábbiaknál lényegesen egyszerűbb beszámolási rendszer alkalmazása mellett, több mint 43 ezer vállalkozás teljesítette 2013. évi beszámolási kötelezettségét a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló útján.

Pankucsi Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: örvendetes, hogy az új beszámolási formával már az első évben ilyen sok vállalkozásnak tudták jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheit. Természetesen, az egyszerűsített beszámolási forma gyors elterjedésében minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy a tárca fokozottan bevonta a hazai számviteli és adószakmai szervezeteket az előzetes munkafolyamatokba, számos külső javaslat segített a részletszabályok kidolgozásában – tette hozzá.

Ha figyelembe vesszük az uniós szinten is a legalacsonyabb adminisztrációval járó új hazai adónemet is, a kisadózók tételes adóját (kata), elmondhatjuk, hogy mintegy egy év leforgása alatt – a szinte teljes mikro, kis- és középvállalkozói kört lefedő társasági adócsökkentésen túl – 130 ezer vállalkozás esetében sikerült javítani az adózási feltételeket és minimalizálni a könyvvezetéshez kapcsolódó adminisztrációt – mondta Pankucsi Zoltán.