2024 július 14

Terjeszkedne a régióban a UPS Healthcare

A UPS Healthcare az amerikai UPS logisztikai szolgáltató egészségügyi üzletága. A cég honlapja szerint Európában Magyarországon kívül az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Lengyelországban, Olaszországban tartanak fönn egészségügyi szolgáltató létesítményeket. Belföldi cégük a 2010-ben létesített UPS Healthcare Hungary Zrt. Közleményében a cég arról tájékoztat, hogy a közelmúltban 13 ezer négyzetméternyi raktárterülettel bővítette budaörsi központját, amelyet a legkorszerűbb hűtési technológiákkal szerelt fel. Ezzel a UPS Healthcare magyarországi kampuszának immár 37 ezer négyzetméter dedikált egészségügyi terület áll rendelkezésére, ahol hitelesített hőmérséklet-szabályozott környezetet tud biztosítani a különböző hőmérséklet-érzékeny gyógyszerek és biológiai készítmények számára. Ezzel gyorsabb szállítási időt és nagyobb rugalmasságot kínál ügyfeleinek a meglévő és új egészségügyi piacokon – ismertették.

A közlemény idézi Fredrik Janssont, a UPS Healthcare Europe közép- és kelet-európai ügyvezető igazgatóját, aki rámutatott: „Magyarországon a világ leggyorsabban növekvő egészségügyi piacainak központjában vagyunk, ezért bővítjük hálózatunkat, és minőségi szolgáltatásainkat Közép- és Kelet-Európában, hogy így támogassuk ügyfeleink növekedését”. A bővítés mellett a cég folyamatosan növeli hőmérséklet-szabályozott járműflottáját is, amely 32 országot szolgál ki. Emellett bevezette a UPS Premier nevű új szolgáltatást is, amely a UPS globális hálózatán belül bárhol három méteres pontossággal követi és priorizálja ezeket a kritikus küldeményeket.

A UPS Healthcare az MTI kérdésére nem adott tájékoztatást a beruházás értékéről. Tájékoztatott ugyanankkor arról, hogy Magyarország kulcsfontosságú egészségügyi exportpiacain is beruházásokat hajtott végre, amelyeket „jelentősnek” nevezett a közleményben. Ezzel Közép- és Kelet-Európa-szerte működő, külön erre a célra szolgáló létesítményhálózatot alakítottak ki – írták -, amely magában foglal egy új, dedikált egészségügyi létesítményt a csehországi Ostravában, és egy 17 ezer négyzetméteres létesítményt a lengyelországi Blonie-ban.

UPS Healthcare Hungary Zrt. a nyilvános cégadatok szerint 2020-ban 41 milliárd forintos, 2019-ben 34 milliárd forintos forgalmat ért el, mindkét évben 2,3 milliárd forint volt a külföldi értékesítés. A nyereség 1 milliárd forintról 1,2 milliárd forintra nőtt 2019-ről 2020-ra.