2024 július 25

Telekom ralit hoz a három fehér katona?

Messze még a Húsvét, de az egyik legismertebb, évente visszatérő hazai parkett esemény, az obligát Magyar Telekom osztalék rali lehetősége már ott motoszkál a befektetők fantáziájában. Annál is inkább, mert idén is könnyen előfordulhat, hogy jóval korábban ugrik a nyuszi, s már a tél végén meglódul az Mtel árfolyama.

Az árfolyam tegnap áttörte az 50 napos mozgóátlagot (392), amit a negyedik mobilszolgáltatóval kapcsolatos hírek is segítettek – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, emlékeztetve: december végén a 355-ös történelmi mélypontokat követően a három fehér katona technikai formáció (ami erős vételi jelzés) rajzolódott ki a grafikonon. Az 50 napos mozgóátlag áttörését követően, úgy néz ki, hogy az eddigi 390-es ellenállás támasszá válhat a jövőben.

Arra számítunk, hogy február 28-án a gyorsjelentés publikálását követően az osztalékjavaslatát is közzéteszi a Magyar Telekom menedzsmentje – mondta Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője, hozzátéve: szinte biztosnak tűnik, hogy az egy részvényre eső osztalék 4-essel kezdődik. A 2013-tól bevezetésre kerülő közműadó ugyanis magasabb lett  a korábban vártnál – egyrészt, nőtt a ráta, másfelől, nemcsak a földalatti, de a légvezetékeket is adóztatják -, emiatt nem lehet tartósan 50 forintos osztalékkal számolni , ez már az ősz folyamán világossá vált . Mindazonáltal az obligát osztalék rali aligha marad el idén, hiszen még 40 forintos osztalékkal is vonzó lehet a papír a mostani árfolyam szinteken a hosszú állampapírok hozamához képest. A Concorde várakozásai szerint az idei évben valószínűleg 45 forintot fizethet az Mtel részvényenként, esetleg  egyszeri alkalommal még fenntarthatja az 50 forintot.

Az erős technikai jelzés ellenére sem biztos, hogy már küszöbön áll az osztalék rali. Lehet, várnunk kell a gyorsjelentésig és a menedzsment osztalékjavaslatáig. Kellő óvatossággal mégis meg lehet játszani a mostani helyzetet. Kuti Ákos szerint venni 394-es árfolyamon érdemes, 404/406 eladási targettel, 388-as stop/loss szinttel.