2024 április 18

Tej Terméktanács: a fordított áfa nem alternatíva

A szakember annak kapcsán beszélt erről, hogy többen még szakmai körökben is úgy vélik, hogy a fordított áfa alkalmazása alternatívája lehet az alapvető élelmiszerek esetében az egyes úgynevezett vezértermékek áfamérséklésének. Lukács László szerint a fordított áfa csak átrendezést jelent a magyar élelmiszerláncon belüli fizetési kötelezettségekben, de nem csökkenti az inflációs nyomást, és nem javítja érdemben a legálisan működő magyar beszállítók piaci pozícióit sem. Így nem erősíti a magyar termelés és feldolgozás versenyképességét, valamint nem segíti a munkahelyek megőrzését sem.

Ezért a Tej Terméktanács fenntartja azt a korábbi javaslatát, hogy az egyes alapvető élelmiszerek vezértermékeit 5 százalékos adókulcs alá sorolja át a kormány. Ennek a véleményének hangot is kíván adni a szerda délután a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) zajló szakmai egyeztetésen. Az előző tárgyalási fordulóra szeptember 5-én került sor a szaktárcánál az ügyben illetékes helyettes államtitkárok részvételével. Itt az a megállapodás született, hogy a megbeszélésen részt vevő szakmai szervezetek – a Baromfi, a Tej valamint a Vágóállat és Hús Terméktanács – konkrét hatásszámításokat tartalmazó közös javaslatát a szakmai szervezetek további elemzésekkel egészítik ki.

Lukács László úgy fogalmazott: a Tej Terméktanács továbbra is az 5 százalékra történő áfacsökkentést tartja előremutatónak a mostani helyzet megoldására. Ezért továbbra is kitart az eredeti javaslat mellett, azaz szorgalmazza a differenciált áfacsökkentést az alapvető élelmiszereknél, mivel a kormány nem utasította el az áfacsökkentésnek ezt a változatát, csak további hatásvizsgálatokat kértek a döntéshozók.