2024 június 14

OpenAI után kriptó – Itt a Worldcoin

A mai nappal hivatalosan is elindult a Worldcoin nevű kriptó projekt, melynek megálmodója az OpenAI vezérigazgatója Sam Altman.

WorldID

A projekt legfontosabb része a World ID, amelyet a vállalat „digitális útlevélként” ír le. Az ID képes bizonyítani, hogy a tulajdonosa valódi ember, nem pedig egy mesterséges intelligenciával működő robot. A World ID megszerzéséhez az ügyfélnek regisztrálnia kell, hogy személyesen elvégezzen egy íriszszkennelést a Worldcoin „gömbje”, egy körülbelül bowlinggolyó méretű ezüstgolyó segítségével. Amint a gömb íriszszkennelése igazolja, hogy a személy valódi ember, készülhet is a WorldID.

A Worldcoin mögött álló cég a San Franciscó-i és berlini székhelyű Tools for Humanity.

WLD

A projektnek a béta-időszakban már 2 millió felhasználója van. A hétfői indulással a Worldcoin 20 ország 35 városára terjeszti ki a „gömbök” működését. Csábításként azok, akik bizonyos országokban regisztrálnak, megkapják a Worldcoin WLD kriptopénz tokenjét.

A WLD árfolyama hétfőn a korai kereskedésben emelkedett. A világ legnagyobb tőzsdéjén, a Binance-en 5,29 dolláros csúcsot ért el, és 1000 GMT-kor 2,49 dolláron állt 0,15 dolláros induló árfolyamról, miután 25,1 millió dolláros kereskedési volument bonyolítottak le a Binance honlapja szerint.

A projekt szerint a World ID-kre szükség lesz a generatív AI chatbotok korában, mint a ChatGPT, amelyek figyelemre méltóan tudják utánozni az emberi beszédet. A világazonosítók segítségével meg lehetne különböztetni a valódi embereket a mesterséges intelligenciával működő robotoktól az interneten.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock