2023 december 03

Kriptopiaci körkép – viharos idők után

A Binance friss elemzése szerint megsínylette a kriptopiac az elmúlt negyedévet. A Bitcoin erősödő árfolyama azonban már a kilábalás előszele lehet.

Az elmúlt három negyedév komoly kihívások elé állította a kriptovaluták piacát. Ugyanakkor annak ellenállóképességét is bizonyította. – derül ki a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének legfrissebb kriptopiaci elemzéséből. Az FTX kriptotőzsde felszámolása és a tartósan magas kamatszint a hagyományos pénzpiacokon nem kedvezett a kriptovalutáknak. Így az előző negyedévhez képest a kriptopiac kapitalizációja 8,6%-kal csökkent. Biztató fejlemény ugyanakkor, hogy ez az érték szeptemberben már 2,6%-kos pozitívumot mutatott. A Bitcoin árfolyama pedig éves szinten is sokat emelkedett, az elmúlt napokban pedig áttörte a 35 000 dollárt. A kriptopiac kilengései a kriptovaluták elterjedésére nem voltak befolyással. Ezek intézményi elfogadottsága folyamatosan nő, vagyis egyre többen és egyre több területen használják a digitális fizetőeszközöket.  

A hagyományos pénzügyi piacokat meghatározó jegybanki alapkamat tartósan magas szinten áll, ami nem teszi vonzóvá a kriptovalutákba történő befektetéseket. Lényegében ennek köszönhető, hogy a kriptopiaci kapitalizáció 8,6%-kal csökkent a harmadik negyedévben a Binance legfrissebb piacelemzése szerint. Ez azonban nem tántorította el az intézményi befektetőket a kriptovalutáktól. Többek között a Deutsche Bank, a Sony, a Grab és a PayPal jelentette be belépését a Web3 ökoszisztémába ebben az időszakban. A kriptovaluták egyre szélesebb körű használata, illetve az a tény, hogy az innovatív digitális pénzügyi eszközök fokozatosan a nemzetközi pénzügyi rendszer részévé válnak, még inkább aláhúzza a megfelelő szabályozói környezet kialakításának szükségességét.

Vegyes érzések a kriptopiacon

A Crypto Fear & Greed Index -9 ponton állt a harmadik negyedév végén. Vagyis a piaci hangulat inkább negatív volt, amelyben minden bizonnyal szerepet játszott az FTX kriptotőzsde eszközeinek közelmúltbeli felszámolása (az abból eredő veszteségekkel együtt). Illetve a FED szeptember 20-i kamatdöntése.

kriptopiac bitcoin

Mindazonáltal a piaci kapitalizáció szeptember végén 2,6%-kal pozitív tartományba került, ami arra enged következtetni, hogy a piac kiheverte az említett eseményeket. A derűlátás a kriptovaluták árfolyamában is megmutatkozott szeptemberben. A TON, egy viszonylag új szereplő, jelentős mértékben, 20%-kal erősödött – miután a Telegram bejelentette a TON-kriptotárca integrációját –, a BTC és az ETH árfolyama pedig stabilizálódott. A BTC-t jelenleg már 30 000 dollár fölött jegyzik, ami jól tükrözi a piaci hangulat változását, a bizakodó légkör fokozatos visszatérését.  

A tranzakciószámban megmutatkozó aktivitás az első rétegű hálózatokon csökkent a harmadik negyedéves adatok szerint, míg a második rétegben újraéledni látszik. Ezt bizonyítja, hogy a Coinbase Layer 2 hálózata, a Base elindulását követően az Ethereum-tranzakciók száma megemelkedett.

Tartották pozíciójukat a vezető kriptovaluták

Az elmúlt három negyedév adataira tekintve megállapítható, hogy a három legnépszerűbb kriptovaluta megtartotta piaci pozícióját. A BTC – amelynek piaci részesedése valamelyest csökkent az előző negyedévhez képest, de továbbra is domináns helyzetű – éves alapon 63,1%-os árfolyamemelkedést ért el. A befektetők már a 2024-ben esedékes BTC-felezésre figyelnek, és várják a spot BTC ETF (tőzsdei befektetési alap) hatósági jóváhagyását. A felezést követően – az elemzői várakozás szerint – enyhülni fog a BTC egyeduralma, utat engedve az altcoinok előretörésének. Az XRP és a SOL is jelentősen erősödött az elmúlt negyedévben. Miután az XRP tokent fejlesztő Ripple számára kedvező bírósági ítélet született az Egyesült Államokban, amely kimondta, hogy az XRP intézményi befektetőknek értékesítve törvényes kötvénynek számít.  

A decentralizált pénzügyi piacok (DeFi) teljes zárolt értéke (TVL), 13,1%-os negyedéven belüli csökkenést követően, 38,5 milliárd dollárra esett vissza. Ami a Binance elemzői szerint az alacsony hozamokra és a nagymértékű kockázatkerülésre vezethető vissza. A DeFi-lejtmenet szeptemberben is folytatódott – a TVL 0,36%-kal esett tovább. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy a Mixin Network árfolyama 60%-kal bezuhant. Miután kiderült, hogy hekkerek 200 millió dollárral károsították meg a hálózatot. A Tron TVL-je a trendekkel szembe menve azonban 25%-kal emelkedett.  

Az NFT-eladások értéke három éve nem állt olyan alacsonyan, mint 2023 harmadik negyedévében: itt 299 millió dolláros kereskedelmi volument regisztráltak. A legtöbb NFT-kollekció alapára és az ETH ára jelentős mértékben csökkent. Az NFT blue chipek kereskedelmi volumene lényegében megfeleződött az év eleje óta. Az NFT piac szeptemberben is gyengélkedett, a kereskedelmi volumen újabb éves mélypontra érve 0,29 milliárd dollárnál állapodott meg.  

A blokkláncjátékok piacát a BNB, az Ethereum és a Polygon láncok uralták, amelyek együttes, a játékok száma alapján megállapított piaci részesedése 66% volt. Miközben a BNB láncon fut a legtöbb játék, az Ethereumé a Gods Unchained, amely továbbra is vezet a lebonyolított tranzakciók számát tekintve.