2023 január 28

Eldőlt – Október 2 az FTX tárgyalás időpontja

A 30 éves vádlott Lewis Kaplan amerikai kerületi bíró előtt a manhattani szövetségi bíróságon nyolc vádpontban, köztük táviratcsalásban, pénzmosásra és a kampányfinanszírozási törvények megsértésére irányuló összeesküvésben tett beismerő vallomást.
Bankman-Friedet azzal vádolják, hogy kifosztotta az FTX ügyfélbetétjeit, hogy ezzel támogassa Alameda Research fedezeti alapját, ingatlanokat vásároljon és több millió dolláros politikai hozzájárulást vigyen véghez.

“Az ügyfelek pénzeszközeit politikai adományokon, jótékonysági adományokon és különféle kockázati befektetéseken keresztül is felhasználták és tisztára mosták” – mondta Danielle Sassoon szövetségi ügyész a meghallgatáson. Azzal vádolta Bankman-Friedet, hogy a tőzsde összeomlása után “hamis információkkal tévesztette meg az FTX ügyfeleit”, hogy vagyonuk biztonságban van.
Sassoon azt sugallta, hogy a kormánynak mély bizonyítékokkal rendelkezik Bankman-Fried ellen, és azt mondta, hogy az ügyészek több százezer dokumentumot terveznek átadni az elkövetkező hetekben, hogy a védelem felkészülhessen a tárgyalásra. A kormány már bizonyította Bankman-Fried két korábbi vezető munkatársának bűnösségét, akik együttműködnek az ügyészekkel, és a tárgyaláson tanúskodhatnak.

Kaplan október 2-ára tűzte ki a tárgyalás időpontját. Sassoon becslése szerint a tárgyalás négy hétig is eltarthat, bár Bankman-Fried ügyvédje azt mondta, hogy két-három hétre számít.
Gyakori, hogy a vádlottak kezdetben ártatlannak vallják magukat. Később megváltoztathatják a vallomásukat.

Bankman-Fried, aki mostanra megborotválkozott, kék öltönyt, fehér inget és pöttyös kék nyakkendőt viselt, és egy hátizsákot cipelt a bíróságra – ez messze elmaradt a rövidnadrágtól és a pólótól, amelyekben a Bahamákról irányította az FTX-et.

A meghallgatás során nem szólt a bíróhoz, hanem négyszemközt tanácskozott az ügyvédeivel. A tárgyalás előtt kezet fogott az egyik ügyésszel, majd miután a vád alá helyezés befejeződött, odalépett a maroknyi rajzolóhoz, és kommentálta a munkájukat.

A Massachusetts Institute of Technology-n végzett férfi akár 115 év börtönbüntetésre is számíthat, ha elítélik.

Bankman-Fried a bitcoin és más digitális eszközök értékének fellendülését meglovagolva 26 milliárd dollárra becsült vagyonra tett szert, és befolyásos politikai adományozóvá vált az Egyesült Államokban.

Az FTX november elején összeomlott egy kivonási hullámot követően, és november 11-én csődöt jelentett, eltörölve Bankman-Fried vagyonát. Később azt mondta, hogy 100 ezer dollár maradt a bankszámláján.

Forrás: reuters.com