2024 április 22

Egy japán konzorcium veszi meg a Toshibát

A Japan Industrial Partners (JIP), Japán legnagyobb magántőke-alapja által vezetett befektetői konzorcium 2000 milliárd jenért (100 jen=270,36 forint) megvásárolja a Toshiba Corp. japán ipari konglomerátumot – jelentették be csütörtökön.

A vevő 4620 jent fizet a Toshiba részvényekéért, ami 10 százalékkal több a cég csütörtöki tőzsdei záróárfolyamánál. Az ügylet kapcsán a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a tranzakció lebonyolítása után a cég zártkörűvé válik. A konzorciumnak mintegy húsz japán cég a tagja, köztük például az Orix Corp. pénzügyi szolgáltató, a Rohm chipgyártó és a Chubu Electric Power közszolgáltató. Amennyiben az ügylet megkapja a részvényesek és a szabályozó hatóságok támogatását, azzal véget érhet a Toshiba, Japán egykor egyik vezető cégének kanosszajárása, aminek során kénytelen volt megválni több jól ismert részlegétől. Zöld jelzés esetén ez lesz idén a harmadik legnagyobb vállalategyesülési és felvásárlási ügylet a világon.

A Toshiba tavaly áprilisban pályázatot írt ki felvásárlására és a tíz érdeklődővel júniusban megkezdődtek az egyeztetések. A 147 éve alapított Toshibát az elmúlt mintegy tíz évben számos probléma és botrány sújtotta. 2015-ben az a bejelentés gyengítette meg a céget, hogy könyvvizsgálók megállapítása szerint a Toshiba 2008 és 2014 között 151,8 milliárd jennel (akkori árfolyamon számítva 1,2 milliárd dollár) eltúlozta nyereségét. 2017-ben újabb csapás érte a céget, miután kitudódott, hogy Westinghouse Electric amerikai részlege 9 milliárd dollár veszteséget felhalmozott fel.

Ezután a Toshiba vezetőséget váltott, és nagyszabású szerkezetátalakítást indított. A megtett intézkedések révén a cég ismét nyereségessé vált. A tavaly március végével záródott pénzügyi évben a Toshiba 1,6 milliárd dollár nyereséggel zárt, ami 70,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – közölte a távirati iroda.