Rendkívüli Hírek:

2023 június 06

Távozik az orosz OTP-leány vezetője

Közös megegyezéssel, a hivatalos indokok szerint családi okok miatt távozik az OTP oroszországi leánybankjának vezetője. Illés Zoltán már csak augusztusban vezeti a bankot. Orosz újságinformációk szerint a valós okokat az OTP helyi leányvállalatának gyenge számaiban érdemes inkább keresni.

Emlékezhetünk, hogy az OTP csoport nem-teljesítő hitelállománya rekord magasra, 20,8 százalékra emelkedett a második negyedévben, amiben nagy szerepet játszott a gyenge orosz teljesítmény is. Az orosz leány profitja 76 százalékkal, 2,6 milliárd forintra csökkent egy év alatt. Az OTP Oroszország nem teljesítő hiteleinek aránya 20,6 százalékra emelkedett a június 30-ai állapot szerint, míg március végén csupán 18,7 százalék volt ez az arány.

A hír ugyan negatív, de az orosz leány gyengélkedése eddig már a múlt heti gyorsjelentés alapján világos volt, így valószínűleg nem ez a hír mozgatja meg az OTP piacát – vélekedett Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, hozzátéve: sokkal inkább a magyar devizahiteles mentőcsomag kapcsán érkező információk lehetnek meghatározóak. A Bankszövetségnek e hét péntekig kell előállnia saját javaslatával. Arra számíthatunk, hogy a napokban már szivárognak majd hírek az ügy kapcsán.