2023 március 22

Szolnokot többé nem fenyegeti veszély

Olyan világot építünk Szolnokon, ahol az emberek biztonságát, vagyontárgyait, munkahelyeit, és a város más fontos értékeit nem fenyegeti többé az árvíz – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap a Tisza-parti városban, a település belterületét is érintő töltésszakasz rekonstrukciójára hivatott építési projekt nyitórendezvényén.Rendkívül fontos és helyes, hogy éppen az országos aszály kellős közepén kezdenek hozzá az árvízvédelmi fővonal megerősítéséhez, ezeket a munkákat nem a legnagyobb vízbőség idején kell elvégezni, hanem a száraz periódusokban – tette hozzá a tárcavezető.

Hangsúlyozta, hogy a szélsőséges időjárás következményeit csak gondos munkával lehet kivédeni, így a gátak, az árvízi tározók és zsilipek építésével, a csatornák, vízelvezető árkok rendbe tételével, ami sokaknak teremt a vállalkozások és a közmunkaprogram révén kereseti lehetőséget.

Miközben készülünk az árvíz által fenyegetett időszakokra, megoldást kell találnunk a vízhiány okozta gondokra is – jegyezte meg.

Az aszály pusztítását jelenleg mindenhol láthatjuk, érezhetjük, a példátlan szárazság próbára tesz bennünket, nagy csapás a mezőgazdaságnak, megváltoztatja tájainkat, az okozott károk több száz millió forintos nagyságrendűek, vagy pénzben kis sem fejezhetők – mondta a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány pár nappal ezelőtt fogadta el az aszály- és vízgazdálkodási stratégiát, amelyről országos szakmai, tudományos és társadalmi vitát indítanak. A cél az öntözött területek megtöbbszörözése, a víztárolási kapacitások növelése, az alkalmazkodás a megváltozott éghajlathoz.

Jól látható, hogy a száraz időszakokban minél több vizet kell visszatartani a Kárpát-medencében ahhoz, hogy a számunkra fontos életminőséget megőrizzük, és a mezőgazdaságot növekedési pályán tarthassuk. Meg kell találni, egy, a jelenlegitől eltérő egyensúlyt az árvízvédelem, a vízgazdálkodás a vízkormányzás és a víztárolás rendszerében – mutatott rá.

Az Új Széchenyi Terv keretében Szolnokon induló több mint 2,3 milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztés az Európai Unió 100 százalékos támogatását élvezi, és 2014 májusára fejeződik be. A fejlesztés egy részét Szolnokon a Tisza-parti sétányon a vízirendőrség és a Tisza-híd, valamint a Tisza-híd és a Zagyva-híd közötti szakaszon végzik majd el, a tervezett műszaki megoldások illeszkednek az évek óta tartó belterületi árvízvédelmi rekonstrukciók műszaki-esztétikai rendszerébe. A belvárosi szakaszok kiépítésén túl az iparterületi árvízvédelmi fővédvonal előírás szerinti kiépítése is megvalósul.