Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

Szlovéniának megy az EU nélkül is

A kis euróövezeti ország pénzügyi rendszerének átvizsgálása után megállapították: összesen nagyjából 4,8 milliárd euró (1450 milliárd forint) friss tőkére lesz szüksége a nyolc érintett banknak. Ha a számla végösszege nagyobb lett volna, Szlovénia lett volna a hatodik euróövezeti tagállam, amely külső segítségre, EU-mentőövre szorul.

Nem kell pénz az EU-tól

„Ma kiderült, hogy Szlovénia folytathatja a pénzügyi szektora helyreállítását anélkül, hogy európai partnereihez fordulna pénzügyi segítségért” – közölte Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa.

Bostjan Jazbec, a szlovén jegybank elnöke elmondta: a három legnagyobb bank – amelyek mindegyike legalább részben állami tulajdonban áll – 3 milliárd euró pótlólagos állami támogatást kap. Öt másik, kisebb pénzintézetet is kisegítenek.

A rossz hitelek nagyjából felét, 4 milliárd eurónyit egy újonnan létrehozandó „rossz bankba” csoportosítják. A szlovén kormány bankszanálási programját még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak. Ez állítólag néhány napon belül megtörténik.