2024 április 16

Szigorú előírások vonatkoznak az új uránbányára

A Társaság azonban mindenképpen szeretné világossá tenni, hogy a bányászat újrakezdése esetén semmiképpen sem alkalmazná a korábban használt, környezetvédelmi szempontból kockázatos bányászati eljárásokat.

Az ötvenes-hatvanas évek bányászati technológiái nagyságrendekkel korszerűtlenebbek voltak a maiaknál, emellett a környezetvédelmi és biztonsági előírások szigora is hagyott maga után kívánnivalót. Így fordulhatott elő, hogy a régi bánya felszíni létesítményei közül némelyek olyan helyekre kerültek, amelyek nem csak előnytelenek voltak, de jelentős kockázatot is jelentettek.

Amióta 1997-ben megszűnt az uránbányászat, sokkal szigorúbb törvényi és engedélyezési előírások léptek hatályba, amelyekhez a Társaságnak alkalmazkodnia kell és elkötelezett a betartásuk mellett. Ha a tervezett eljárások nem felelnek meg a biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak, akkor a hatóság nem fogja engedélyezni a bánya újranyitását. Ezért elképzelhetetlen, hogy vízbázis közvetlen környezetében ismételten veszélyes anyagokat is tartalmazó, kezelő létesítmény kerüljön.

Fontos hangsúlyozni azt is, hogy a hatályos előírások értelmében a bánya felhagyását követő rekultiváció a bányatársaság kötelessége, ezért az egykori állami tulajdonú MÉV örökségét jelenleg is állami vállalat igyekszik felszámolni. Az új bánya tekintetében azonban a Wildhorse-nak bizonyítania kell, hogy megfelelő forrásokkal rendelkezik a rekultivációs munkákra és egy jelentős összeget letétbe is kell helyeznie a jövőbeni helyreállítás fedezetéül.