2023 december 10

Szép számokat produkált a Gazprom

Az elemzők nem ezt várták

A Reuters által megkérdezett elemzők véleményének az átlagában kisebb, 929 milliárd rubel adózott eredmény szerepelt. A nyereség elsősorban az alacsonyabb költségek és az erősebb rubel miatt nőtt.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A gázipari cég profitjának mintegy a fele, 454 milliárd rubel, a devizában történt elszámolásokból származott. A Gazprom tavalyi bevétele 1 százalékkal 6,11 ezer milliárd rubelre nőtt, adóssága pedig 7 százalékkal 1,93 ezer milliárd rubelre zsugorodott.

Többet termelnek ki

Gazprom a tavalyinál 2,7 százalékkal több, 430,44 milliárd köbméter földgázt tervez termelni az idén – közölte egy lapinterjúban Vitalij Markelov, az orosz gázipari holding igazgatótanácsának elnökhelyettese.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Gazprom tavaly 0,6 milliárd köbméterrel 419,1 milliárd köbméterre növelte gáztermelését. A Gazprom az év elejétől április 15-éig 144,9 milliárd köbméter földgázt bányászott, ami 12,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Tovább növelik a részesedést

A vezetékes földgáz versenyképesebb Európában a Katarból vagy az Egyesült Államokból érkező cseppfolyósított földgáznál (LNG), ezért az Északi Áramlat-2 gázvezetéknek köszönhetően Oroszország részesedése növekedni fog Európa gázellátásában – nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek telefonon adott interjúban a Gazprom vezérigazgatója Alekszej Miller.

A vezérigazgató elmondta, hogy az Északi Áramlat gázvezeték második vezetékpárjának 2019-re tervezett üzembe helyezését követően a szállítások Ukrajnán keresztül 2020-tól csökkennek majd, de nem fognak teljesen megszűnni, mint ahogy azt korábban Moszkva kilátásba helyezte.