2024 április 17

Százlakásos passzívházat építtet Angyalföld

A 4.402 négyzetméteres telekre felépítendő ház nettó alapterülete 9.728 négyzetméter, ebből a lakások nettó alapterülete 4.909 négyzetméter lesz. Így egy lakás átlagosan 49 négyzetméteres lesz. Ajánlatot az a cég tehet, amelynek az elmúlt két év mindegyikében legalább nettó 2 milliárd forint árbevétele származott magasépítésből. További feltétel, hogy – szintén az elmúlt két év mindegyikében – legalább 70 munkavállalóval rendelkezett, és ebből a fizikai dolgozók száma elérte az 55-t. Az ajánlattételi határidő 2012. november 5. Az összességében legelőnyösebb ajánlat lesz a nyertes úgy, hogy az ár 80, míg a határidő 10 súlyszámmal szerepel.

Eddig Magyarországon néhány tucat passzív ház épült csak, azok is zömében családi házak, illetve elvétve kisebb irodaépület érdemelte ki a passzív jelzőt. Egy ház akkor passzív, ha az éves fűtési energia nem haladja meg a 15 kilowattórát négyzetméterenként. Ez annyit jelent, hogy négyzetméterenként 1,5 köbméter gázt fogyaszt a ház egy szezonban, amely egy 49 négyzetméteres lakásra 11 ezer forintos éves fűtési költséget jelent a mai gázárral számolva.

Ezt az energetikai jellemzőt a falak hőszigetelésével, három rétegű ablakokkal, és gépi szellőzéssel érik el. Utóbbi úgy működik, hogy az elszívott meleg, használt levegő – egy hőcserélőben – előmelegíti a beszívott friss levegőt. A friss levegőt pedig föld alá fektetett csövön át juttatják el a hőcserélőhöz, így mínusz 20 fokban is legalább plusz 10 fokos levegőt melegít tovább a hőcserélő.