Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Súlyos szavak a miniszterelnöktől

Az interjút készítő tudósító, Charles Moore szerint a magyar kormányfő támogatja David Cameron brit miniszterelnök törekvéseit az európai szabályok módosítására. Moore idézete szerint Orbán Viktor kijelentette, hogy „végső soron egy új alapszerződésre lesz szükségünk”.

A magyar miniszterelnök a brit törekvésekhez csatlakozva kíván ellenállni „a nemzeti szuverenitást felemésztését” célzó brüsszeli törekvéseknek – áll az interjút ismertető cikkben.

Nagy-Britanniával ellentétben a magyar kormányfő nem tudja kizárni Magyarország euróövezeti csatlakozását, de a napilap idézete szerint nem is sürgeti azt. Orbán Viktor kijelentette: meggyőződése szerint addig nem szabad belépni a valutaunióba, amíg a magyar GDP-érték el nem éri a már bent lévő országok hazai össztermékének 90 százalékát. A magyar GDP-érték jelenleg nem sokkal több az euróövezeti átlag 60 százalékánál – írta a The Daily Telegraph.

Sokkal fontosabb, mint valaha, hogy „önállóan megálljunk a saját lábunkon”

A magyarok „első számú ösztönzője kétszáz éven át” az volt, hogy utolérjék a versenyképesebb nyugatiakat. A hitelválságig Orbán Viktor úgy gondolta, hogy ezt csak Európa minél szorosabbra vont uniójával lehet elérni, most már azonban kétségei vannak ezzel kapcsolatban, mivel a válság tanúsága szerint nem magától értetődő, hogy az EU jobban tud boldogulni, mint a független országok – áll a brit lap online változatának szombati ismertetésében.

„Ahogy idősödöm, egyre szkeptikusabb leszek. Az értékek fontosabbak, mint a pénz, és a nemzeti szuverenitás az én felfogásom szerint mind fontosabbá válik” – idézi a miniszterelnököt a The Daily Telegraph.

Orbán Viktor szerint „most már ostobaság” az a régi válasz, hogy a nyugatiak mindent jobban csinálnak. Az 1980-as években a magyarok azzal a kérdéssel szembesültek, hogy „miképp lehet megszabadulni egyes dolgoktól – a kommunizmustól, az állami elnyomástól, a túlszabályozástól”. Ennek most már véget kell vetni, vannak dolgok, amelyeket a civilizáció érdekében nem kidobni kell, hanem fenntartani. „Szomorú lenne megválni a vallásos hittől, a nemzeti önazonosságtól, a családtól, sőt a szexuális identitástól is (…) nem ez a szabadság” – idézi a miniszterelnököt a The Daily Telegraph.

Orbán Viktor szerint Európában már egyes iskolákban is felmerült az az ötlet, hogy a gyerekeket „nem lányként vagy fiúként kell nevelni, hanem arra, hogy majd később válasszák meg szexuális identitásukat”. „Néhol külön öltözőjük van azoknak, akik nem tudják, hogy kik is ők” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mit szól azokhoz a vádakhoz, amelyek szerint régi nemzetiségi, területi indulatokat szít fel a térségben, illetve ahhoz, hogy néhányan őt hibáztatják „a fasisztoid Jobbik” felemelkedéséért, Orbán Viktor válasza a cikk szerint az, hogy „az idegengyűlölet veszélyes, ám a patriotizmus jó dolog”. Az etnikai viszálykodás, amely gyakran területi kérdésekről szól, „Kelet-Európában az élet velejárója” – tette hozzá.

A radikálisok a bal- és a jobboldalon egyaránt a szavazatok mintegy 15 százalékát kapják. Ez is túl sok, ám messze van a többségtől – hangoztatta a The Daily Telegraph idézete szerint a kormányfő.

Soha nem szenvedtek teljes vereséget a kommunisták

Orbán Viktor véleménye szerint Európa problémáinak gyökere az a tény, hogy „a kommunisták soha nem szenvedtek teljes vereséget”. A kommunizmusnak mint ideológiának „nincs üzenete a jövő számára”, ám a nácizmustól eltérően olyan sokáig dominált, hogy vezetői, akik „nem voltak ostobák”, egész kultúrát teremtettek, amely fenntartotta hatalmukat. Az irigységet tették életérzéssé, emellett „belenevelték” az emberekbe azt a hitet, hogy „bármilyen személyes erőfeszítés nélkül is jogosultak” juttatásokra. Magyarországon a kommunizmus szándékosan lerombolta a személyes felelősségvállalást, és ez összezúzta a középosztályt – mondta a brit lapnak a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint nyugaton a politika gyakran „csak egy karrier”, számára azonban ennél sokkal többet jelent. Felidézte az 1980-as évek végének nehéz időszakát, amikor „az akkoriban még apró Fidesz” a szovjetekkel, a szakszervezetekkel, „a milíciákkal” és az államapparátussal állt szemben. „Be voltunk kerítve, és győztünk. A mostani kockázat (az akkorival) összehasonlítva – semmiség, smafu” – idézi Orbán Viktort a The Daily Telegraph.