Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Épül a jövő az államtitkár szerint

„Monostorpályiban épül a jövő” – mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, amikor a napelemparkot rákapcsolta az országos hálózatra. Az államtitkár példaértékűnek nevezte a fejlesztést, amelynek eredményeként a kistelepülés önkormányzata évi 10-11 millió forint bevételhez jut a napenergiával termelt áram értékesítéséből.

Czomba Sándor utalt arra, hogy a településen beindított közfoglalkoztatási mintaprogramok keretében több mint 150 embernek adnak munkát, és ezzel valamennyi helyi munkaképes embert foglalkoztatják.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár megerősítette, hogy november 1-jétől április 30-ig országosan 200 ezer ember vesz részt egyszerre a közfoglalkoztatásban, amire még nem volt példa. Közülük 100 ezren decembertől különféle képzésben is részesülnek – tette hozzá.

Szabó József, Monostorpályi független polgármestere a naperőmű átadásán elmondta: a 195 millió forintos beruházás felét európai uniós, illetve hazai központi támogatásból valósították meg, a saját rész biztosításához hitelt is felvettek.

Az összesen 1060 napelem-panelt a falu határában, önkormányzati területen helyezték el. A beruházás a hazaiak mellett szlovák és román beszállítók közreműködésével valósult meg – ismertette a polgármester.