2024 február 28

Stratégiai helyzetben Venezuela

Különös helyzet

Sajátos a közép-amerikai ország helyzete, mert a világ legnagyobb kőolajkészletének birtokosa, ezért stratégiai helyzetben van – mondta Rákóczi István az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Nicolas Maduro, a közép-amerikai országban diktatúrát építő elnök azért akar találkozni a Venezuela ellen szankciókat és katonai beavatkozást ígérő Donald Trump amerikai elnökkel, mert ez legitimációt is jelenthet számára – tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban a tanszékvezető megjegyezte: „nem semmi”, hogy Trump a szabadsága alatt egyszerre két országot (Venezuelát és Észak-Koreát) fenyegetett meg katonai beavatkozással.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ez Amerika egyik megoldása

Donald Trump amerikai elnök „lehetséges katonai akciót” emlegetett pénteken este Venezuela ellen.

Az elnök azt követően fejtette ki álláspontját újságíróknak a New Jerseyben lévő bedminsteri golfklubjában – ahol elvileg a szabadságát tölti -, hogy megbeszélést folytatott Rex Tillerson külügyminiszterrel és Nikki Haley ENSZ-nagykövettel.

Ahogyan fogalmazott: Venezuelát illetően „sokféle megoldás” van asztalon, köztük „szükség esetén a katonai hadművelet is”.

Mérlegelik a lehetőséget

Az Európai Unió (EU) fontolóra vette szankciók bevezetését Venezuelával szemben és megkezdte a tárgyalásokat a tagállamokkal ennek lehetőségéről – közölte Catherine Ray, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője augusztus elején.

A szóvivő elmondta, az unió „számos szankció” bevezetésének lehetőségét mérlegeli válaszul a venezuelai kormányzat magatartására. Mint elmondta, az uniós tagállamokkal kezdett konzultációk folyamatban vannak annak érdekében, hogy biztosítsák az EU megfelelő és összehangolt válaszait.

Az unió továbbra is támogatja a válság politikai megoldását és ezért kész közvetítőként részt venni a szembenálló felek között.