2023 március 23

Stopvadászok és opcióguruk birkóznak a forintpiacon

Egészen különleges devizapiaci tűzijáték szemlélői vagy akár részesei is lehetünk, ahogy az EURHUF kurzus egyre közelít a 300-as lélektani határhoz. Nem csupán arról van szó, hogy a frissen kinevezett jegybankelnök első hatalomtechnikai intézkedései és a devizahitelesek devizatartalékból való megsegítésének kormányzati terve borzolják a befektetők kedélyét. Alulról nézve a 300 forintos euró fontos opciós határvonal, míg közvetlenül felette a forinterősödésre játszók egyik kedvelt stop loss telepítési helyét találjuk.

Sokat fejlődött az opciós piac az elmúlt években – magyarázta Buró Szilárd, az Equilor devizaelemzője. A devizapiacon elterjedt egy olyan opciós ügylet, amely teljesülése vagy nem teljesülése egy előre meghatározott szint eléréséhez kötődik. Ráadásul komoly intézményi szereplőkre, alapkezelőkre, befektetési bankokra kell gondolni, amelyek több százmillió eurót mozgatnak. És a 300 forintos euró kitüntetett szint az opciós piacon. Emiatt számítani kell arra, hogy 299 fölött az opciózók keményen védik a pozíciójukat, s mondjuk 299.50-nél 5-10 millió eurót is beleadnak, hogy erősítsék a forintot. (Ahogy azt magyar idő szerint szerda délután 4 órakor is láthattuk, amikor 299.885-ről fordult le az árfolyam, ekkor nézik ugyanis  az opciók legnagyobb részének a napi árát.)

A 300-as szintnél ugyan erős ellenállás várható, mégsem gondolja a devizaelemző, hogy innen lefordulna és visszaerősödne a forint. Inkább arra lehet számítani, hogy előbb-utóbb átbirkózik a piac a 300-as szint gyengébb forint oldalára. Sőt, a 300 fölött a stop-loss megbízások aktiválódásával is számolni kell, ami meggyorsíthatja a forintgyengülést. Ennek fényében egy-két hetes távlatban 302-303 forintos euróra számít.

Véleménye szerint az opciózók és a stopvadászok birkózásának eredményeként nem várható ennél messzebbre mutató forintgyengülés. A magasabb szintekkel vélhetően megvárja a piac, hogy milyen konkrét monetáris intézkedéseket tesz az új jegybanki vezetés.