2024 április 13

Stagnál az ipari- és logisztikai ingatlanok bérlete

A megkötött ügyletek volumene nem érte el a 2011. évi szintet, bár az év első félévében folyamatos kereslet jelentkezett a bérlők részéről” – tájékoztatta az OGH Hírügynökséget Beck Tamás, a Colliers International Hungary ipari ingatlan üzletágának igazgatója a cég ipari piaci jelentésének megjelenése kapcsán. Az előbérleti szerződéseket, új szerződéseket és bővüléseket is magában foglaló bárbeadások tanúsága szerint az év első felében nőtt a kereslet. Összesen 53.000 m2 ipari ingatlanra írtak alá megállapodást, bár ez a szám tartalmazza egy szolgáltató 11.000 m2-es bérleménycseréjét is, így a tényleges új szerződések összterülete 42.000 m2 volt, amely nem éri el a 2011 első félévében tapasztalt keresletet.

Az újratárgyalt és meghosszabbított bérleti szerződések összvolumene a korábbi évekhez hasonlóan kétszerese volt az új tranzakciókénak, és 82.000 m2-t tett ki.

Összességében véve a bérleti piacon élénk tevékenység volt tapasztalható. Számos cég keresi a lehetőségeket, de továbbra is óvatosak, így csak néhány ügyletre került sor.

A nettó felszívás negatívan alakult (6.400 négyzetméter körül), a üresedési ráta pedig valamelyest emelkedett, és június végén 21,4% volt. Az első félév végén a piacon összesen 387.000 m2 terület állt kihasználatlanul.

A bérleti díjakkal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy az irányárakban a tárgyidőszakban nem volt észrevehető változás: a „big box” jellegű épületek esetében 3,2-4 EUR/m2/hó, a városi logisztikai épületek esetében pedig 4-5 EUR/m2/hó körül mozogtak. Az új ipari ingatlanok/fejlesztések bérleti díja (előbérleti szerződések esetében) eltérhet a fejlesztők/tulajdonosok által a kihasználatlanul álló területekért kért bérleti díjaktól.

Az ipari ingatlanok és telkek esetében az év első felében élénkülés volt tapasztalható. A végfelhasználók részéről a kisebb (1.000-2.000 m2) ipari épületek és raktárak iránt jelentkezett érdeklődés, illetve a hosszabb távú projektekhez szükséges területek iránt is kezdett mutatkozni kereslet. A gyártó szektor szintén aktívabb volt a tárgyidőszakban.

„A 2012 első felében megfigyelt tendenciák valószínűleg az év hátralevő részében is folytatódnak; nagyobb változás csak a globális gazdasági környezetben vagy az országban bekövetkező esetleges javulás kapcsán várható.

Kevés fejlesztés van folyamatban; belátható időn belül csak előbérleti alapon megvalósított projektek várhatók, spekulatív alapúak egyáltalán nem.

A bérbeadási állomány várhatóan a második félévben sem lesz sokkal nagyobb, így az éves adat valószínűleg 100.000 m2 körül vagy a 2011. évi szint alatt alakul.” – hívta fel az OGH Hírügynökség figyelmét Beck Tamás.

A Colliers International legfrissebb ipari ingatlan piaci jelentése letölthető a http://www.colliers.hu/content/view/60/57/lang,hu/ weboldalról.