2023 december 11

Spórolnának a cégek az üzleti utakon

Egyre több vállalkozás venne fel hitelt

Folyamatosan erősödik a forrásbevonási kedv a hazai vállalkozások körében – olvasható az MFB Periszkóp elnevezésű havi elemzésében. Az MFB reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése, MFB-INDIKÁTOR adatai alapján készült elemzés szerint a cégek elsősorban az olcsóbb forrásokat részesítik előnyben, ugyanakkor jelentősen megnőtt a kereslet a hitelek iránt is. Elsősorban a beruházási hitelek keresettek, a vállalkozások a lehető legkevesebb önerő mellett, a lehető legalacsonyabb kamatozású termékeket preferálják.

Az MFB felmérései már 2016 őszétől élénkülést mutatnak a magyar vállalatok hitelfelvételi hajlandóságát illetően. Nemcsak a beruházási kedv növekedett, de a kedvező makrogazdasági környezetben csökkent a pénzügyi nehézségekkel küzdő cégek aránya.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A fokozódó forrásbevonási kedvet erősíti az is, hogy történelmi szintre süllyedtek a hitelkamatok és bővült az elérhető hiteltermékek köre. A piaci verseny arra készteti a vállalkozásokat, hogy az olcsóbb forrásokat részesítsék előnyben: 33,9 százalékuk csak kedvezményes kölcsönt, 9,1 százalékuk kizárólag piaci hitelt, további 4,1 százalékuk pedig mindkettőt igényelne, vagyis a cégek csaknem fele (47 százalékuk) hitelkeresleti igénnyel jelentkezik idén a szándékuk szerint.

A megkérdezett vállalatok átlagosan 20 százalékos önerővel számolnak, illetve 2,3 százalékos ügyleti kamatlábat tartanak elfogadhatónak. Az MFB becslése szerint 2017-ben elérheti a közel 2000 milliárd forintot a beruházási hitelek iránti potenciális kereslet, míg a beruházások finanszírozásához szükséges források nagyjából 4000 milliárd forintot tehetnek majd ki.