Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Somogyban is megjelent a madárinfluenza

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma ezúttal Somogy vármegye területén igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét, az érintett állományt már felszámolták – közölte a hivatal.

A közlemény szerint Kaposváron található az a nagyjából 39 000 hízópulykát számláló telep, ahol az állattartó az állatok megemelkedett elhullását tapasztalta. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból vett mintákból. Az okokat feltáró járványügyi nyomozás még folyamatban van. Az érintett gazdaság körül a járványügyi szakemberek a szabályoknak megfelelően kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet is. Kiemelték: ez az eset is igazolja, hogy a madárinfluenza vírusa bárhol megjelenhet az országban. Jelezték ugyanakkor, hogy amennyiben a járványügyi helyzet összességében kedvezően alakul, a hatóság az ország nagy részében rövidesen feloldhatja a korlátozást. A jelenleg még az alatt álló területeken. Azonban figyelembe kell venni, hogy a betegség elszórtan továbbra is jelen van az országban – ismertette a távirati iroda.

A fertőzés elleni védekezés érdekében a járványügyi előírások betartása a továbbiakban is kiemelt jelentőségű lesz. Az állatartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy baromfiállományuk se közvetlen, se közvetett módon ne érintkezhessen vadon élő madarakkal. Erre hívta fel a figyelmet a Nébih. A madárinfluenzáról minden további információ elérhető a Nébih portálon: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza oldalon – olvasható a hivatal közleményében.