2024 június 14

Retro hangulat a Platán Galériában

Szathmáry-Kellermann Viktória, a galéria vezetője az MTI-nek elmondta, hogy tavaly készült egy nagyobb kiállítás a korszakról, amelyet Bialystokban, a Lengyelország északkeleti részén lévő nagyvárosban rendeztek, majd Kijevben is bemutattak, és ennek a tárlatnak egy része látható most Budapesten. Az installáció az utazáson keresztül a kelet és nyugat párbeszédéhez, a 80-as 90-es évekhez, a rendszerváltáshoz kötődik.

A kis Polski tetőcsomagtartóját és belsejét olyan árukkal pakolták tele, amelyeket annak idején a tulajdonos Lengyelországból vagy Lengyelországba szállított. A korszakból a budapesti tárlaton azokat a dolgokat mutatják be, amelyek konkrétan a magyar-lengyel cserekereskedelemben, a lengyel „piacozásban” játszottak szerepet, például Nivea krém, farmer, szamovár, piros zománc tejeskanna, vagy magyar Dunakavics cukorka. A nagymama mikulás ajándékán át az „ízléstelen” hal alakú kancsóig olyan tárgyakat választottak, amelyek a mai napig ismerősek a lengyelországi vagy a magyar bolhapiacok giccs asztalán. „A tárlat olyan élmény, mint egy időutazás” – hangsúlyozta Szathmáry-Kellermann Viktória.

A bemutatóhoz tartozik a Peremen című videó, amelyben az ukrán művész rendszerváltáshoz kapcsolódó jeleneteket vágott össze a lengyelországi Szolidaritás mozgalomtól a berlini fal leomlásán át a szovjet birodalom összeomlásáig, és a tetőcsomagtartóra szerelt tévén vetítik.

Volodimir Kuznyecov 2005-ben végzett a lvivi (lembergi) Művészeti Akadémián. Jelenleg Kijevben él és alkot. Ukrajna mellett elsősorban Lengyelországban voltak egyéni és csoportos kiállításai, de bemutatkozott az Egyesült Államokban, Hollandiában, Franciaországban és Törökországban is. Másodszorra jár Magyarországon – tavaly márciusban a R.E.P. csoporttal érkezett a budapesti Laborba.

A kiállítás január 18-ig tart nyitva.