2024 február 28

Remélhetőleg véget vetnek a multik kettős mércéjének

Fazekas Sándor azt követően beszélt az „élelmiszer kettős mércéről”, hogy az ügy ismét szóba került a V4-ek megbeszélésén, mivel a visegrádi országok folyamatosan vizsgálják ezt a területet, és most éppen Csehországban mértek be néhány újabb terméket. Például konzerveket, amelyekben Németországban sertéshús van, Közép-Európában pedig húsnyesedék.

Ez pedig egyáltalán nem mindegy. De ez a kettősség megfigyelhető például a pizzáknál is, mivel Ausztriában több az adott pizzán a mozzarella sajt, mint a Magyarországon vagy Csehországban vásárolt ugyanolyan terméken – sorolta a miniszter.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az EU Bizottsága tanulmányozza a kérdést, a multik kénytelenek lesznek a szóban forgó gyakorlatot felszámolni – mondta Fazekas Sándor. A miniszter beszélt arról is, hogy az unió mezőgazdasági és halászati tanácsának legutóbbi ülésén aláírták az európai szójanyilatkozatot, amelynek lényege: Európa elkötelezi magát a még nagyobb mennyiségű GMO-mentes szójatermelés mellett. Magyarország egyik kezdeményezője volt ennek a nyilatkozatnak, így ez jelentős magyar agrárdiplomáciai siker – mutatott rá az agrárminiszter.