2024 április 18

Rákos menti városrehabilitáció

Riz Levente az önkormányzati ciklus félidejében arról beszélt: Rákosmentén modern kertváros épül, amely korszerű infrastruktúrát, színvonalas szolgáltatásokat, a zöldfelületek megőrzését, fejlesztését és aktív közösségépítést jelent. Mint ismertette, a beruházásokhoz sikeresen használták fel az európai uniós forrásokat: az elmúlt években Rákosmente nyerte a budapesti kerületek közül a legtöbb EU-pályázatot, több mint 5 milliárd forintot tudtak így a településre fordítani.

A XVII. kerületi városközpont felújítását 2011-ben fejezték be, eltüntették a környezetszennyező buszvégállomást, a düledező pavilonokat, a helyükön új köztereket, parkot, éttermet és irodaházat építettek. A polgármester a következő év nagy feladatának a szociális célú városrehabilitációt tartja, amelynek keretében az építési beruházások mellett számos szociális jellegű programot indítanak, például ingyenes szakképzések segítségével javítják a Rákoskeresztúron élők munkaerő-piaci helyzetét. A kerület központjában álló hat tízemeletes házat felújítják, a köztük lévő zöldfelületek megszépítésével humanizálják a lakótelepi közeget – mondta. Emellett energetikailag korszerűsítenek három közintézményt, megújítják Rákosmente legnagyobb parkját, a Népkertet, ahol BMX- és gördeszkapályát, többgenerációs játszóteret építenek – tette hozzá.

Riz Levente kiemelte azt is, hogy „kicsiben” külső városrészeikben is megvalósítanak hasonló fejlesztéseket: Rákoshegyen két beruházás már folyamatban van, és még ebben a ciklusban szeretnék végigvinni a köztérmegújító projekteket Rákoskerten és Rákoscsabán is. Fontos cél a száz kilométernyit meghaladó belterületi földúthálózat mielőbbi leaszfaltozása – mondta a polgármester, jelezve: országgyűlési képviselőként elérte, hogy 2011-től visszakerüljön az állami költségvetésbe az útépítés normatív támogatása. A kétmilliárdos budapesti keretből tavaly 461 millió forintot kapott a városrész.

Nagy előrelépésnek nevezte Riz Levente, hogy 2013-2014-ben továbbépítik a Ferihegyi utat, amely elvezeti a jelenleg Rákoshegyre eső intenzív átmenő forgalmat. Az 1,4 milliárd forintos beruházás képviselői módosító indítványai révén jelentős, 1,2 milliárd forintos állami támogatást kapott, a támogatási szerződést a napokban kötik meg.

A polgármester kitért a vasúti közlekedés fejlesztésére is, jelezve, hogy a kerület a fővárosi önkormányzattal közösen öt vasúti megállónál összesen 405 P+R parkolóhelyet és 80 fedett kerékpártárolót alakított ki. Mintaprojektként a rákoskerti városrészen úgynevezett ráhordó buszt is indítottak, amelynek menetrendje igazodik a vonatok indulásához, érkezéséhez. Ugyanezt Rákoscsabán is el fogják indítani.

A XVII. kerületben elsőbbséget élvez a kerékpáros közlekedés fejlesztése is: 2011 őszén készült el a Pesti út menti kerékpárút, amelyet összekapcsoltak a 2010-ben épült Rákos-patak menti bicikliúttal és gyalogos sétánnyal, így két év alatt 11 kilométernyi új kerékpárút és csaknem 300 kerékpártámasz épült Rákosmentén. Tavaly elnyerték a Kerékpárosbarát település-elismerést.

Szólt arról is, hogy – a fővárosban egyedülálló módon – Rákosmentén egyre több a gyermek, ezért két új bölcsődét és három új óvodát építettek. Az iskolákban tavaly és idén plusz egy osztályt kellett indítani. Az épületek energetikai korszerűsítésében is jelenetős előrelépés történt sikeres pályázatok segítségével.

A távlati tervek között említette egy munkahelyi övezet létrehozását az M0-s kerületi szakasza mentén. Céljuk, hogy termelőberuházások települjenek a kerületbe, és ezzel új munkahelyek jöjjenek létre Rákosmentén.

Riz Levente arról is beszámolt, hogy a következő ciklusban – mivel a posztok egymással összeférhetetlenek lesznek – a polgármesteri székért indul. Pártja országgyűlési képviselőjelöltjéről 2013 őszén születik majd döntés.