Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 22

Privatizálnak a görögök

A HRADF privatizációs ügynökség pénteki közleménye szerint befejeződött a görög szerencsejáték-társaság (OPAP) kisebbségi, 33 százalékos tulajdonrészének eladása az Emma Delta nevű, 66,7 százalékban cseh, 33,3 százalékban görög magántulajdonban lévő cseh-görög befektetési alapnak. A vevő 622 millió eurót készpénzben fizetett ki és további évi 3 millió eurót a következő tíz évben. Az OPAP tavaly 505,5 millió euró nettó nyereséget ért el.

A görög kormányra erős nyomás nehezedik az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről, hogy gyorsítsa fel a sokáig halogatott privatizációs programjának végrehajtását, ami a Görögországnak biztosított mentőcsomag egyik feltétele.

Az országnak hitelezők 2,6 milliárd euróról 1,6 milliárd euróra csökkentették az idei görög privatizációból származó bevételi előirányzatot. Erre azután került sor, hogy júniusban nem sikerült vevőt találni a DEPA gázszolgáltatóra, miután az egyetlen érdeklődő, az orosz Gazprom az utolsó pillanatban visszavonta 900 millió eurós nem kötelező érvényű ajánlatát.