2024 május 21

Politikai vádak a Gazprom ellen?

Vitalij Krjucskov, az IFD Kapital elemzőjének véleményét szerdai számában közölte a tekintélyes politikai-gazdasági napilap. A szakértő szerint az Európai Bizottságnak sokkal nyomósabb érvei lehetnek a Gazprommal szemben, mint amelyeket kedden a nyilvánosság előtt bejelentettek. Hozzátette, hogy az állami gázóriás nyilvánvalóan uralkodó szerepet tölt be egyes piacokon.

Ha a vádak bebizonyosodnak, az erősen megnehezíti majd az orosz gázmonopólium helyzetét a külpiacokon. A legfőbb probléma nem a büntetés kifizetése, hanem a további szerződéskötések alapjainak, például az árképzési és az elszámolási formulák teljes felülvizsgálatának lehetősége – állapította meg Krjucskov.

„Minden vád, amelyet az Európai Bizottság a Gapzromnak benyújtott politikai hátterű és erőltetett. Nevetséges azzal vádolni, hogy gátolja az egységes gázpiac kiépítését és a földgáz árát a kőolajéhoz köti”- nyilatkozta a Kommerszant FM rádió szerdai műsorának Konsztantyin Szimonov, az orosz Nemzeti Energiabiztonsági Alap igazgatója, aki szerint a földgáz árának a kőolajéhoz kötését maguk az európaiak találták ki. „Ami az egységes gázpiacot illeti, mi köze van a Gazpromnak ehhez? Tessék, építsenek gázvezetékeket, kössék össze a Balti-tengeri országokat az Európai Unióval, Nyugat-Európát Kelet-Európával. Talán Oroszországnak kell ezt elvégeznie?” – háborgott Szimonov.

A Vedomosztyi befolyásos orosz üzleti-politikai napilap emlékeztet arra, hogy Szergej Kudrjasov, a korábbi orosz energiaügyi miniszter márciusi jelentésében megállapította, hogy nagy a kockázat, mivel „a hosszú távú szerződésekben hatalmas áringadozások figyelhetőek meg, amelyeket nem mindig támasztják alá objektív piaci okok. Ez egyebek között megnöveli az európai versenyhatóságok vizsgálódásának kockázatát, mint azt a Gazprom és partnereinek európai irodáiban nemrég lefolytatott házkutatások bizonyították” – írta jelentésében a korábbi miniszter.

Az Európai Bizottság ellenőrei 2011 szeptember 27-én az orosz állami gázcég és 20 európai partnercég 10 közép-és kelet-európai országban lévő irodáiban kutattak visszaéléseket bizonyító dokumentumok után. Kedden versenyfelügyeleti vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Gazprom orosz gázipari cég ellen. A bizottság arra a kérdésre keresi a választ, vajon a Gazprom akadályozza-e a versenyt a közép- és kelet-európai országok gázpiacain és ezzel sérti-e, megsérti-e az Európai Unió monopóliumellenes előírásait.