2024 május 27

Pluszban zárt Nyugat-Európa

A londoni FTSE-100 0,74 százalékos emelkedéssel 5.871,02 ponton, a frankfurti DAX-30 1,22 százalékos erősödéssel 7.394,50 ponton, míg a párizsi CAC-40 1,58 százalékos többlettel 3.454,80 ponton zárt. A legnagyobb tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst-300 mutatója előzetes adatok szerint 1 százalékos emelkedéssel 1.111,18 ponton zárt.

A piac pozitív hangulatban kezdte a pénteki kereskedést, miután az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi a csütörtöki kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a szervezet kötvényvásárlási programja szükség esetén azonnal bevethető.

A délutáni órákban tovább lendített a piacon, hogy több mint három és fél éves mélypontra süllyedt az amerikai munkanélküliségi ráta. Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatalának pénteki közlése szerint az augusztusi 8,1 százalékról 7,8 százalékra csökkent szeptemberben a munkanélküliek aránya. Elemzők szerint a kedvező amerikai adatközlés újabb bizonyítéka, hogy az amerikai gazdaság viszonylag jól vészeli a válságot.

„Az adat jobb volt, mint amire a piac számított, és ez lendített a piacon. A részvényárfolyamok tovább emelkedhetnek rövid távon, talán még néhány százalékot” – értékelt Peter Garnry, a Saxo Bank elemzője. A nap nyertesei között a kockázatvállalási kedv ingadozására és a világgazdasági változásokra érzékenyebb autóipari, banki és nyersanyagipari papírok voltak.