2023 november 28

Pirospontot kapott az FHB a hitelminősítőtől

Még vizsgálja a bankot

A Moody’s hétfő este Londonban közölte, hogy az FHB eddigi „B3” szintű hosszú távú forint- és devizabetéti besorolását „B2”-re, a hosszú távú partnerkockázati minősítést (Counterparty Risk, CR) „B1(cr)”-ről „Ba3(cr)”-re javította.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

A hitelminősítő a bank eddigi „caa2” alapszintű adósminőség-értékelését (baseline credit assessment, BCA) „caa1”-re, a kiigazított BCA-értékelést „caa1”-ről „b3”-ra emelte.

A Moody’s bejelentette azt is, hogy az FHB hosszú távú besorolásait és azok input-elemeit további felminősítést célzó felülvizsgálat alá vette.

Csökkentek a kockázatok

Az osztályzati lépésekhez fűzött indoklásában a Moody’s közölte: a döntés elsődleges oka az, hogy az FHB szorosabbá vált integrációja a magyar takarékszövetkezeti szektoron belül csökkenti az előző tulajdonosi keretek között korábban felmerült vállalatvezetési kockázatokat. Emiatt a Moody’s a szektorszintű támogatás esélyeiről kialakított megítélését az eddigi mérsékeltről erőteljesre módosította.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A további felminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat fő tényezője a Moody’s azon várakozása, hogy az FHB önálló pénzügyi mérőszámai fokozatosan javulnak, és mindez együtt valószínűleg újabb osztályzatjavításhoz vezet – áll a hitelminősítő hétfői londoni elemzésében.

Javuló eredményekre számítanak

A Moody’s szerint a BCA-értékelés javítása azt tükrözi, hogy csökkentek az FHB vállalatvezetési kockázatai, miután a magyar takarékszövetkezeti szektor 2016 végén növelte tulajdonosi részesedését. A tényezők közé tartozik a fokozatosan szorosabbá váló integráció, és az is, hogy erősödött a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének ellenőrzése a bank működése felett – áll a Moody’s indoklásában.

A BCA-értékelés és a többi minősítési input-elem felminősítési felülvizsgálata az elemzés szerint tükrözi azt is, hogy a Moody’s az FHB pénzügyi alapmutatóinak, különösen fizetőképességének a fokozatos javulására számít az elmúlt időszak jelentős vesztesége után. A hitelminősítő felidézi, hogy az FHB 2016-ról 15,5 milliárd forint nettó veszteséget jelentett a 2015-re elkönyvelt 10,55 milliárd forintos nettó veszteség után.

E veszteség elsődleges tényezői között volt a növekvő hitelveszteség-tartalékolás és a nettó kamatjövedelem mérsékelt visszaesése.

Az FHB nem teljesítő követelésállománya ugyanakkor 2016 végére 10,6 százalékra csökkent az egy évvel korábban mért 14,7 százalékról – hangsúlyozza a hitelminősítő.

Egy leminősítés nem valószínű

A Moody’s közölte: felminősítést eredményezhet, ha az FHB fizetőképességi kockázata jelentős mértékben csökken, és ha az Integrációs Szervezet jelét adja erőteljes támogatási készségének.

A Moody’s szerint a leminősítés rövid távon valószínűtlen, tekintettel az FHB javuló hitelprofiljára, középtávon azonban negatív minősítési következményekkel járhatna az FHB pénzügyi mérőszámainak esetleges romlása.