Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Pályázattal erősítené a környezettudatosságot az FM

 V. Németh Zsolt elmondta: a legkisebb igényelhető összeg 500 ezer, a legnagyobb 3 millió forint.

Többmillió tonna

A sajtótájékoztatón kiderült: Magyarországon évente mintegy 3,7 millió tonna lakossági kommunális hulladék keletkezik, harmadának anyagát hasznosítják, illetve komposztálják, további 500 ezer tonna az energetikai hasznosítás.

Az anyagtartalom és komposztálás arányának növeléséhez szükséges a környezettudatosabb szemlélet – mondta az államtitkár.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Joszabály-módosítás a cél érdekében

Az államtitkár arról is beszélt, hogy lakossági kommunális hulladék hasznosítási arányának növelése érdekében jogszabályokat módosítottak. Fontos, hogy mindenekelőtt a hulladék keletkezését akadályozzák meg, érdemes elgondolkodni például egy-egy kidobásra szánt termék ismételt használatának lehetőségén.

A rangsorban ezt követi a hulladék anyagának hasznosítása, majd az energetikai hasznosítás és csak az ezután is fennmaradó hulladék kerül a tárolókba. Ez utóbbi fázis elkerülése a cél, például a körforgásos gazdaság eszközeinek alkalmazásával – mondta V. Németh Zsolt.

Előfinanszírozással működik majd

Búsi Lajos, az FM zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkára elmondta: a pályázati nyertesek előlegként kapják meg az összeget, utólag kell elszámolniuk.

Így az óvodásoktól a nyugdíjasokig minden korcsoportban és társadalmi rétegben lehet olyan érzékenyítő rendezvényeket szervezni, amelyek felhívják az érintettek figyelmét a fokozott környezettudatosság társadalmi hasznára.

A pályázatokat augusztus 28-tól szeptember 28-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehet benyújtani. A támogatott elképzeléseket 2018 március 31-ig kell megvalósítani.