Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

OTP az agrárpiacon?

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) megkötött együttműködési megállapodás aláírása előtt emlékeztetett: tavaly a bankszektor mezőgazdaságba kihelyezett hiteleinek állománya csökkent, az OTP-é viszont 15 százalékkal emelkedett. Ez mintegy 13 százalékos részesedést jelent a banknak az ágazat finanszírozásában – mondta az MTI-nek Benedek Fülöp ügyvezető igazgató.

Csányi Sándor kiemelte: az OTP több évtizedes hagyományokkal rendelkezik a mezőgazdasági termelők finanszírozásában, de még mindig nem használta ki az e területen rendelkezésére álló lehetőségeket, és nem foglalta el azt a helyet, ami megilletné.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta: számukra azért fontos a megállapodás az OTP Bankkal, mivel a két szervezet a továbbiakban egymás munkáját segítve, együtt kíván munkálkodni az agrárgazdaság fejlesztése érdekében.

A kamara elnöke utalt arra is, hogy ennek egyik fontos eszköze lesz az a többfunkciós kamarai kártya, amelynek kialakításában az OTP Bank segített a NAK-nak. A kártya a pénzügyi szolgáltatásokon túl más – például telekommunikációs – szolgáltatásokat is nyújt majd a NAK tagjainak. A kamara célkitűzése – húzta alá Győrffy Balázs -, hogy a tagok a tagdíj értékét meghaladó – „aprópénzre váltható” – ellenértéket kapjanak köztestületi tagságuk kapcsán. Ezzel szeretnék kézzelfoghatóvá tenni a kamarai tagság előnyeit.

Csányi Sándor arról beszélt, hogy nemcsak bankvezetőként, de befektetőként is bízik a magyar agráriumban. Az OTP Bank fiókhálózatában biztosít könnyű elérhetőséget a vállalkozók, így az agráriumban tevékenykedők számára is. Az OTP szeretne tartósan élen járni a bankok között a mezőgazdaság finanszírozásában. Ez nemcsak hitelnyújtást jelent, hanem azt is, hogy a pénzintézet olyan további pénzügyi szolgáltatásokat nyújt, amelyek egyszerűen, gyorsan, korszerű és átlátható módon érhetők el.

Fontosnak mondta, hogy az agrár- és más vállalkozók is folyamatos információkat kapjanak a pénzügyi termékek nyújtotta lehetőségeken túl, például arról, hogy milyen magyar, illetve uniós támogatások érhetők el számukra. E célok megvalósítására az OTP önálló agrárgazdasági igazgatóságot hozott létre.

A bankvezető úgy vélte: a bankszektor szerepe jelentős lehet a következő években a mezőgazdaság számára. Például, ha a kormány szándékainak megfelelően korszerű állattenyésztést szeretnének létrehozni a gazdálkodók, amely volumenben és hatékonyságban is jelentős fejlődésre képes, ahhoz legalább ezer milliárd forint beruházásra volna szükség. Ezt a fejlesztést bankok nélkül nem lehet véghez vinni – szögezte le Csányi Sándor.

Az elnök-vezérigazgató örömét fejezte ki a tekintetben, hogy az OTP együttműködési megállapodást kötött a NAK-kal. Hozzátette: várhatóan az OTP az agrárium első számú bankja lesz, és a NAK-nak első számú pénzügyi partnerévé válik. Így az OTP is jól jár, mivel több ügyfélhez juthat el a köztestületen keresztül.

A cél közös: a kamara és az OTP is érdekelt abban, hogy az agrár- és az élelmiszer-gazdaság fejlődjön és növekedjen – mondta Csányi Sándor.

Az OTP első embere és a NAK vezetője is osztja azt a véleményt, hogy a magyar mezőgazdaságnak a jövőben még nagyobb szerepe lesz az ország gazdasági növekedésének alakulásában. Ezért a kormány által ezen a területen kitűzött célokat a mostani megállapodás jól szolgálja majd – hangoztatta Csányi Sándor.