2024 április 23

Osztrák vendégeket csábítanának

A 2011-es adatok szerint a balatoni régióban Németország után a második legfontosabb küldő piac volt az osztrák, 55 ezer osztrák vendég csaknem 205 ezer vendégéjszakát töltött el a Balatonnál – mondta el az MTI-nek Benkő Krisztina, az MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. Mint mondta, a bécsi szakmai napon szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a Balaton „már nem csak a fürdőzésről szól”, hanem „négy évszakos turisztikai célpont” lett az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően. Céljuk ráirányítani az osztrák vendégek és turisztikai szakemberek figyelmét az aktív pihenési lehetőségekre, így például a kerékpáros turizmusra, a bor- és a gasztroturizmusra. Benkő Krisztina rámutatott, hogy az elmúlt években számos szállodafejlesztés ment végbe a térségben. Jelenleg 37 négy- illetve ötcsillagos szálloda működik a régióban.

Emellett a kisebb, autentikus szálláshelyek iránt érdeklődők is megtalálják a megfelelő kínálatot – tette hozzá. A Balatonnál a külföldi vendégek 12 százaléka érkezik Ausztriából, és a Magyarországon eltöltött osztrák vendégéjszakák negyede esik erre a régióra – mondta Kovács Balázs, az MT Zrt. bécsi képviseletének vezetője. A Közép-Dunántúlon az osztrák turisták jelenleg leginkább csak átutaznak. Száz osztrák vendégből három vesz igénybe szálláshelyeket ott. A képviseletvezető bízik benne, hogy a következő néhány éven belül sikerül megduplázni vagy megkétszerezni ezt a számot.

A közép-dunántúli régió egyebek mellett történelmi városai, a Velencei-tó kínálta lehetőségek, a wellness szolgáltatások és az aktív turizmus iránt igyekszik felkelteni a külföldi vendégek érdeklődését. Reményeik szerint számíthat a külföldiek figyelmére az Etyeki Pincefesztivál és a Korda Filmpark is. Jelenleg a belföldi turizmus a meghatározó a régióban – mondta el Bodrogai László, az MT Zrt. regionális igazgatóságának vezetője. Folyamatos a fejlődés a beutazó forgalom területén is, de kisebb mértékű. A külföldi piacok közül elsősorban a környező országokra – így Ausztriára, Szlovákiára és Csehországra – összpontosítanak. „Nagy lehetőség a régiónknak, hogy bemutatkozhatunk itt Ausztriában, a magyar gyökerekkel rendelkezőknek és az osztrák érdeklődőknek egyaránt” – hangsúlyozta.

Az elmúlt öt évben történt fejlesztéseket hangsúlyozta Bodrogai László is. „Más színvonalú szolgáltatással várjuk a látogatókat” – mondta. A magyar kereskedelmi szálláshelyeken az elmúlt években folyamatosan növekedett az osztrák vendégéjszakák száma. Tavaly minden korábbinál több, 809 ezer vendégéjszakát értékesítettek osztrákoknak. „A mérce nagyon magas, de fel kell tárni a tartalékainkat” – mondta Kovács Balázs. Ilyen tartalékként említette a külföldön még kevéssé ismert régiók és szolgáltatások mellett a Rot-Weiss-Rot in Ungarn (Vörös-Fehér-Vörös Magyarországon) programot, amelynek keretében az ausztriai magyarok közvetítésével is népszerűsítik a magyarországi turizmust.