2023 január 27

Összefognának a nagyok Irán érdekében

Nem fognak senkit korlátozni

A NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozása keretében fogalmazott nyilatkozat aláírói kijelentették, hogy nem fogják útját állni az engedélyezett üzleti tevékenységeknek, valamint a nemzetközi vállalkozásoknak és pénzügyi intézményeknek, amelyek Iránnal kívánnak üzletet kötni, mindaddig, amíg valamennyi vonatkozó törvénynek megfelelnek.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A nukleáris megállapodás értelmében Teherán elfogadta, hogy korlátozza nukleáris programját, cserébe az Európai Unió és az Egyesült Államok felfüggesztette gazdasági és pénzügyi szankcióit, amelyeket az urándúsításban elért eredményei miatt hozott az ország ellen.

Mindannyiunk érdeke

Azt hangsúlyozták, hogy a megállapodás megnyitja az utat a gazdasági együttműködések előtt. Minél szorosabb lesz az európai és transzatlanti gazdasági együttműködés, annál stabilabb lesz Irán, azáltal pedig erősödik az ország elkötelezettsége a nemzetközi életbe visszatérés mellett.

“Mindannyiunk érdeke, hogy a megállapodás minden résztvevő számára megfelelő és előnyös legyen, beleértve az iráni népet érintő előnyöket is” – fogalmaztak.

Az unió tagországait arra kérték, szolgáljanak információval és nyújtsanak segítséget arra ösztönözve a vállalatokat, hogy Iránban hozzanak létre befektetéseket. Irán számára inspiráló környezetet hoz létre és élénkíti az ország gazdaságát a nemzetközi befektetői réteg megjelenése, az európai bankok és vállalatok iráni megtelepedése – írták.