2024 április 18

Országos turnéra indul a Chemgeneration

Elegendő hallgató, kevés végzős

A felvi.hu 2011-2012-es statisztikájának adataiból kiderül, hogy idén, országosan kémia szakon 416-an, vegyészmérnöki karon pedig 414-en kezdhetik meg tanulmányaikat. Az igazi problémát nem is az elegendő hallgató, hanem a végzősök száma jelenti, amely a húsz évvel ezelőtti szint alatt marad. A szakirányra felvettek csupán 20%-a fejezi be sikeresen tanulmányait, a tanárok képzésénél pedig a helyzet egyenesen drámai: évente körülbelül csak öten kapnak kémiatanári diplomát. E helyzeten kíván javítani a program, amelynek keretében közel ezerötszáz középiskolás diák végezhet látványos és szórakoztató kémiai kísérleteket felsőoktatási intézmények laboratóriumaiban a Chemgeneration Roadshow keretében.

„A Chemgeneration az idei tanévben országos turnéra indul, hogy a laboratóriumok izgalmas világába csábítsa a fiatalokat. A nagy döntés előtt álló középiskolások a nyílt napokon olyan élménnyel gazdagodhatnak, amely nemcsak a továbbtanulást, hanem már a későbbi pályaválasztásukat is befolyásolhatja.” – nyilatkozta Simonné Dr. Sarkadi Livia a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke.

Az utánpótlás nevelését szolgáló kezdeményezéshez öt egyetem és két főiskola csatlakozott: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola, a Pécsi Tudományegyetem, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmények nyílt napokon várják a középiskolás diákcsoportokat. A roadshow állomásain szórakoztató kémiaórákkal és érdekes kísérletezéssel szólítják meg a továbbtanulókat: a jövő lehetséges kémiaprofesszorait és kémiatanárait.

„A vegyipar innovációi kiemelt szerepet játszanak a fenntartható fejlődésben, amelyhez mindig szükség lesz elhivatott kémikusokra, ezért is vagyunk a természettudományos oktatás elkötelezett támogatói világszerte.” – mondta Dr. Herbert Fisch, a BASF Hungária ügyvezető igazgatója.

További információkat itt találhatnak.