2024 április 19

Orbán segítséget ígér a magyar gyógyszeriparnak

„A magyar gazdaság is küzd néhány betegséggel, de minden ilyen beruházás, így a Teva újabb üzeme is gyógyírként járul hozzá egy jobban működő magyar gazdasághoz” – fogalmazott a kormányfő, rámutatva, hogy bár a Teva külföldi tulajdonosok kezében van, mégis „része maradt a magyar életnek”. A kabinet kész a további együttműködésre a Tevával, legyen szó fejlesztésekről, beruházásokról – jelentette ki Orbán Viktor.

Hozzátette, a Teva a magyar embereknek is stratégiai partnere, mert ma minden hetedik magyar beteg Teva-gyógyszernek köszönheti gyógyulását. A gyógyszergyár példája azért is fontos – folytatta -, mert a jövő iparpolitikájának egy jelentős körülményére hívja fel a figyelmet, mégpedig arra, hogy „nekünk kevés nyersanyagból kell sikeres iparágakat teremtenünk”, ehhez pedig jól képzett szakemberekre, jól szervezett üzemekre van szükség, mint amilyen a Teva is.

„Mi, magyarok szövetségesünknek tekintünk minden olyan embert, aki a beruházásaival, a barátságával lehetőséget ad a magyaroknak arra, hogy bebizonyítsák, többre képesek annál, mint amit ma gondolnak magukról” – mondta Orbán Viktor, aki szerint a Teva vezetője ilyen ember.

Szavait azzal zárta, különösen figyelemre méltó egy olyan időszakban gyárat alapítani, amikor Európából rendre gyárbezárásokról érkeznek hírek.

Ez a beruházás egyszerre szolgálja a beruházók profitszempontjait, valamint dolgozói és az egész magyar nemzetgazdaság érdekét – mondta a miniszterelnök.

Jeremy Levin, a Teva globális vezérigazgatója köszöntőjében a cég betegek iránti elkötelezettségéről beszélt. A Teva ugyanis kötött egy szerződést a betegekkel, ennek pedig az az alapja, hogy minden egyes gyógyszerünk a legmagasabb minőségi követelményeknek felel meg – mondta. Kijelentette: „szilárdan hiszünk a magyar emberekben és a magyar gazdaságban”.

Kaszás Mihály, a Teva Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a sterilcentrumot a legmodernebb technológiával szerelték fel. A 22 milliárd forintos beruházással egy 15 ezer négyzetméter alapterületű gyáregység épült fel, és 263 új munkahely jött létre – fejtette ki, hozzátéve, hogy „a velünk dolgozó beszállítóknak is biztos hátteret tudunk nyújtani”.

Gödöllő polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Teva új üzemének köszönhetően egy hatalmas beruházással gazdagodik a város. Az egész fejlesztést a profizmus jellemezte – emelte ki Gémesi György.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete az Izrael és Magyarország közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta. „Büszke vagyok rá, hogy több mint tízezer magyar állampolgár dolgozik a Tevával vagy a Tevának” – mondta.

A most átadott gödöllői egységben olyan stratégiai fontosságú onkológiai készítmények gyártása is elindul, amelyek korábban Európa-szerte hiánycikknek számítottak.

A Teva Magyarország Zrt. az izraeli Teva gyógyszeripari csoport, a világ vezető generikus gyógyszergyártójának tagja és a cégcsoport európai központja. A Teva 1993-ban kezdte meg magyarországi működését, kezdetben gyógyszerforgalmazóként. A debreceni Biogal gyógyszergyárat 1995-ben, a gödöllői Humán cégcsoportot pedig 2000-ben vásárolta meg.