2023 november 29

Optimisták az elemzők az ipari teljesítmény kapcsán

A megingást egyszeri jelenségnek tartják

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott első becslése szerint márciusban az ipari termelés 12,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, naptárhatástól megtisztítva a termelés 9,4 százalékkal nőtt. Az első negyedévben 7,5 százalékkal nagyobb volt az ipar kibocsátása, mint az előző év azonos időszakában.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kifejezetten magasnak mondta a munkanaphatástól tisztított 9,4 százalékos márciusi adatot, amely a válság óta az egyik legmagasabb ráta. Ez alátámasztja azt, hogy az ipar teljesítményének februári megingása csupán egyszeri jelenség volt.

Különösképp figyelemre méltónak mondta, hogy az idei első negyedévben a termelés 7,5 százalékkal haladta meg a tavalyit, ami igen pozitív kilátásokra ad okot az ipar idei egész éves teljesítményére nézve. Úgy tűnik, a tavalyi gyengélkedést maga mögött hagyta a szektor – tette hozzá.

Optimista előrejelzések

Megjegyezte, hogy a csütörtökön közölt kedvező kiskereskedelmi adatokkal együtt egyre több ok van a derűlátásra a május 16-i első negyedéves GDP-adat előtt. Az ING 3,3 százalékra várja a GDP-növekedést, de a vártnál jobb ipari adattal további felfelé mutató kockázatokat lát. Virovácz Péter kitért arra is, hogy az ipari termelés dinamikus növekedését alátámasztják az optimizmust tükröző üzleti indikátorok is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Érdekes jelenségnek nevezte, hogy mintha az elmúlt fél évben tapasztalható kettősség után ismét egymásra találtak volna az úgynevezett „puha” vagyis megkérdezésen alapuló, szubjektív mutatók és a tényadatok. Az ipar most azon a szinten teljesít, amit a „puha” indikátorokból ki lehetett olvasni az elmúlt hónapokban.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint az ipari termelés akár szignifikáns pozitív meglepetést is okozhat a GDP első negyedéves növekedésében, amely 3,5 százalékos, vagy azt meghaladó lehetett. Az ipari termelés élénkülését a bizalmi és beszerzésimenedzser-indexek is előre jelezték, de az európai konjunktúra is határozottan élénkülni látszik.

Javul a gazdasági környezet az eurózónában

Az alacsony tavalyi bázis és egyes új élelmiszeripari és gumiipari kapacitások üzembe helyezése miatt idén 5,5 százalékra gyorsulhat a növekedés a tavalyi mindössze 0,9 százalék után. Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít a Takarékbank elemzője, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője úgy látja, várakozásainak megfelelően stabilizálódott az ipari termelés növekedési üteme, a márciusi számok már alátámasztották a feltételezést, hogy a februári megingás átmeneti lehetett. A márciusi lendületet az is segítette, hogy az egy évvel korábbi bázis kifejezetten alacsony volt.

Összességében az első negyedévet erősen zárta az ipar, és ez azt sugallja, hogy a GDP növekedési üteme a 2016-ban látott tempónál magasabb fokozatra kapcsolhatott. Az év hátralévő részében is folytatódhat az ipari termelés bővülése, erre utalnak a beszerzési menedzserindexek, illetve a fokozatosan javuló gazdasági környezet az eurózónában.