Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Öntik a milliárdokat a környezetvédelembe

Környezetvédelemre fordítható összeg

Közzétették a Duna Transznacionális Együttműködési Program első pályázati felhívásait, amelynek keretében november 3-ig pályázhatnak a non-profit jelleggel működő civil szervezetek, közintézmények és területi tervező- oktató- kutató-intézetek a program közel 263 millió eurós, nagyjából 82 milliárd forintos forrásaira.

A 9 Európai Uniós tagországot (Magyarország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) és 5 unión kívüli országot (Bosznia és Hercegovina, Moldova, Montenegró, Szerbia és Ukrajna) magában foglaló program a térség okos, fenntartható fejlődését kívánja elősegíteni, nagy hangsúlyt fektetve a társadalmilag is hasznos innovációs tevékenységekre és a környezetért és kultúráért felelős Duna-régió kialakítására.

„A Duna Transznacionális Együttműködési Program jelentősége többek között abban rejlik, hogy olyan innovatív, kísérleti ötletek és pilot projektek létrehozására ad lehetőséget, amelyek későbbi régióspecifikus pályázatok és beruházások alapját is képezhetik. – mondta Kolossa Péter, a közigazgatás-szervezési és uniós forrásszerzési tanácsadó MultiContact Consulting Kft. EU források igazgatója.

Hozzátette, hogy ilyen lehet például a nemzeti elektronikus jegyrendszerek, vagy éppen az e-útdíj rendszerek harmonizációjának kidolgozása is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A non-profit szektor előnyben

A program elsősorban a részvételre jogosult országok területén bejegyzett non-profit szervezetek számára van meghirdetve, de ha a projekt jellege indokolja, profitorientált intézmények bevonása is lehetséges a partnerségbe; a projekteket legalább két másik országból származó partnerintézmény bevonásával kell megvalósítani, ugyanakkor a pályázatokon sikeres konzorciumok jellemzően legalább 8-10 partnerből állnak. A pályázatoknak illeszkedniük kell a program négy fő prioritásába is; ezek a prioritástengelyek a társadalmilag felelős innovációt, a természeti és kulturális értékek védelmét, a közlekedési rendszerek és az energiahatékonyság javítását, valamint a jelentősebb társadalmi kihívások kezelésére szolgáló intézményi kapacitások növelését foglalják magukban.

Fontos szerepet töltünk be

A Duna Transznacionális Együttműködési Program megvalósításában Magyarország kiemelt szerepet játszik, ugyanis Budapesten működik a program Irányító Hatósága és Közös Titkársága is. Magyarország továbbá kezdeményező szerepet játszott a Duna-régió makroregionális stratégiájának kialakításában is.

„A Duna Program kulcsfontosságú a térség makroregionális célkitűzéseinek elérésében és az okos, fenntartható fejlődés elősegítésében. A program számos olyan célterületet jelöl meg prioritásként, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak az Európai Unió és Magyarország 2020-as célkitűzéseinek eléréséhez is, mint például a környezetbarát és biztonságos közlekedési rendszerek fejlesztése, az energiabiztonság és energiahatékonyság javítása vagy az innovációs készségek fejlesztése” – zárta gondolatait Kolossa Péter, a MultiContact Consulting Kft. EU források igazgatója.