2024 április 16

Olcsóbban, és egyszerűbben ismerhetik meg a diákok a világot

Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy az új diákigazolvány egy olyan lehetőség, amivel olcsóbban, és egyszerűbben ismerhetik meg a diákok a világot, és szerezhetnek tapasztalatokat. Azt szeretnék – folytatta -, ha a fiatalok ezzel a tapasztalattal hazatérnének és itthon kamatoztatnák a megszerzett ismereteket. A diákigazolvány sikeres projekt – állapította meg a miniszteri biztos, hozzátéve: a kormány a maga részéről „beteszi a saját részét” a fejlesztésekbe.

Úgy fogalmazott, hogy a kormány a mai fiataloknak „gyökereket és szárnyakat” szeretne adni. Gyökereket akar adni, amikor bevezeti a hazafias oktatást, támogatja a külhoni magyar területekre szervezett tanulmányi kirándulásokat, és szárnyakat akar adni az ifjúsági kezdeményezések, programok támogatásával, és az új diákigazolvány kedvezményrendszerével – fejtette ki.

Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke úgy fogalmazott: az új diákigazolvány bevezetésével „egy Csipkerózsika-álom ér véget”. Felidézte, hogy a diákok 1997 óta használják a diákigazolványokat, elsősorban személyazonosításra, utazási és kereskedelmi kedvezményekre. Széles körű alkalmazása azonban nem igazán terjedt el – állapította meg.

Kiemelte: mostanra felszámolták azokat a technológiai és jogi akadályokat, amelyek útjában álltak a kártyák széles körű alkalmazásának. Hozzátette: az okmányirodákban közel 340 ezer diák fényképezkedett le, 160 ezren már beadták igénylésüket a köz- vagy felsőoktatási intézményekben. Közel 120 ezer igénylőnek hibátlan vagy könnyen javítható volt a kérelme, így már több mint 100 ezer diáknak a kezében van az új típusú okmány. Arra számítanak, hogy a felsőoktatási felvételik és pótfelvételik lezárultával a következő időszakban ugrásszerűen megnő majd az igénylések száma.

Az igénylési folyamat normálisan működik, ahol nincs hiba az intézményi vagy a személyes adatokban, ott a kártyát időben legyártják és postai úton kiküldik a diákok számára. Rámutatott: innentől az intézményeken és a szolgáltatókon múlik, hogy mennyire terjed el a jövőben az új okmány.

Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár arról beszélt: a kormány az oktatás átalakításának ügyét kiemelten kezeli, és ennek a folyamatnak nagyon fontos eleme az új diákigazolvány bevezetése, ami a nemzeti egységes kártyarendszer első eleme is egyben. A rendszer megérett az átalakításra, modernizációra – érvelt az új okmányok bevezetésének szükségessége mellett.

Kocsmár Kornél, a Nemzeti Üdülési Szolgálat projektvezetője hozzátette: új kedvezményrendszert dolgoznak ki a diákigazolványokhoz kapcsolódóan. Elmondta, hogy azt szeretnék, ha egy használható, valódi kedvezményeket nyújtó eszköz lenne a diákok kezében.

Schütz Dániel, a Diákkedvezmény Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-vel később azt közölte: céljuk 8-10 ezer elfogadóhelyi egység kiépítése még az idén.

Ezt a célt egyedi megállapodásokkal kívánják erősíteni, együttműködésre törekednek a kisboltoktól a nagy hálózatok egységein át a kiemelt partnerekig – tájékoztatott.

Az új diákigazolvány „B” kategóriás biztonsági okmánynak minősül, melyet az okmányirodákban kell igényelni. Ezt az is jelenti, hogy a személyi igazolvánnyal egyenértékű, a magyar okmányvédelmi szabályozásnak megfelelően készül.

A diákigazolványok ára egységesen 1400 forint, mind a köz-, mind a felsőoktatásban tanulóknak. A már meglévő diákigazolványok érvényben maradnak, új típusú diákigazolványt a tanulmányaikat szeptemberben megkezdő általános és középiskolásoknak, valamint felsőoktatási hallgatóknak kell igényelniük.

Azt kormányrendelet szabályozza, hogy az igény beadásától számított 45. napon meg kell kapnia a diáknak az új igazolványt, amelynek gyártása kizárólag állami szereplők bevonásával történik.

A kiosztott háttéranyag szerint az új diákigazolványon szereplő EYCA – European Youth Card logó lehetőséget nyújt a magyar diákoknak arra, hogy Európa országaiban éljenek a nemzetközi szervezet nyújtotta kedvezményekkel. Ugyanígy a Magyarországra látogató külföldi diákok is megkapják ezeket a kedvezményeket az EYCA logóval ellátott diákigazolvány bemutatásával. Az EYCA Európa 38 országában van jelen, több mint 80 ezer elfogadóhellyel.

A kártyán lévő láthatatlan chip segítségével az okmány rádiófrekvenciás azonosítókódot képes leadni, mellyel egyszerűsödik, felgyorsul és biztonságosabbá válik a kártya azonosítása.