Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Olcsó, de kelendő

Van rá igény

A magánszemélyek annak ellenére veszik az ezüstöt, hogy a vezető nemesfémek közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta az idén, 4,4 százalékkal értékelődött le. Ezzel szemben az arany 2 százalékkal drágult, ám még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy megálljanak az eladások, aminek következtében például az SPDR Gold Trust befektetői állománya immár második éve zárhat negatív egyenleget.

„Az ezüst a gazdasági növekedés erősödésével jobban teljesíthet az aranynál” – véli Tom Kendall, a Credit Suisse londoni árupiaci elemző részlegének vezetője, hozzátéve: „az ezüstöt erősíti, hogy mind pénzügyi eszközként, mind ipari fémként keresett”. A napelem-gyártók ezüstigénye például láthatóan növekszik a New York-i CPM Group kutató cég szerint, míg az ékszer- és evőeszköz-készítők kereslete 4,3 százalékkal emelkedett az év első felében.

Utaló jelek

A Bloomberg 89 elemző megkérdezésével végzett felmérésének átlaga szerint az USA gazdasági növekedése 2015-ben 3 százalékra gyorsulhat az idei évre várható 2,1 százalékról. A nagyobb ütemre utaló jelek segítették újabb rekordhoz a Standard & Poor’s 500-as részvényindexet, míg a Bloomberg Dollar Spot Index 2010 óta legmagasabb szintjén zárt, csökkentve a nemesfémek, mint alternatív befektetési formák vonzerejét.

„Ám az ezüstvásárlókat az árfolyammozgások kevésbé befolyásolják, mivel az arannyal szemben, a szürke nemesfém befektetői türelmesebbek és hosszabb távon gondolkoznak” – hangsúlyozza Kendall, aki a június 30-áig eltelt nyolc negyedévben benne volt azon három elemző között, akik a legjobban előre jelezték az ezüst mozgását. -írta a Conclude Daily Gold.