2024 április 24

Októbertől minden gyereknek lehet Start-számlája

A fiatalok életkezdési támogatására és a Start-számlára – azaz a Babakötvényre – vonatkozó új szabályok szerint a 2006. január 1. előtt született gyermekek, praktikusan a 7-18 éves korosztály javára is lehet Start-számlát nyitni, így a szülők, illetve a gyermek törvényes képviselője vagy más hozzátartozók az idősebb gyermekek önálló életkezdéséhez is hozzájárulhatnak, megkezdhetik számukra a takarékoskodást – hívta fel a figyelmet az NGM.

A fiatalok életkezdéséhez az állam is hozzájárul, hiszen a gyermek javára a Start-számlára történő befizetések után az összeg 10 százalékának megfelelő, legfeljebb azonban évi 6 ezer forint állami támogatás jár. Ezen túl a Start-számlán található összegek befektetéséből származó jövedelem adómentes. Változatlan az a szabály, amely szerint a 2006. január 1-jén vagy azt követően született gyermekek jogosultak 42.500 forint kezdő állami támogatásra is – közölte az NGM.

A Start-számla megnyitása 2012. október 1-jétől kizárólag a Magyar Államkincstárnál lehetséges, ahol a Start-számla vezetése díjtalan. A korábban hitelintézeteknél, befektetési szolgáltatóknál megnyitott Start-számlák változatlan formában fennmaradhatnak, vagy átvihetőek a kincstárhoz. Más számlavezetők a Start-számla éves átlagos állománya legfeljebb 1 százalékának megfelelő díjat számíthatnak fel.

További könnyebbségek, hogy a gyermek számára nem csak a szülők, hanem más hozzátartozók is nyithatnak Start-számlát, a számlára történő befizetések összegének felső korlátja megszűnt, illetve nem szükséges előzetesen beszerezni a korábbi előírások szerinti, családi pótlék folyósításáról szóló igazolást sem – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A Világgazdaság című gazdasági napilap keddi számában írt arról, hogy az elmúlt hét év alatt 20 milliárd forint megtakarítást helyeztek el a szülők a Start-számlákra, amelyeket hétfőtől már csak a Magyar Államkincstárnál nyithatnak.