2024 március 04

Októberi csúcsot döntött a jüan

9 és fél hónapja nem volt ilyen erős a jüan

A kínai központi bank (PBOC) 0,20 százalékkal erősebb szinten, 6,7148 jüan/dollárban határozta meg a középárfolyamot keddre, azaz október 11. óta nem volt ilyen gyenge a dollár a jüanhoz képest.

A Kínán belüli (onshore) devizapiacon kedden, helyi idő szerint délután négy óra körül az azonnali jegyzésben egy dollárért 6,7187 jüant, a Kínán kívüli (offshore) piacon pedig 6,7215 jüant kértek.

Júliusban a jüan nagyjából 0,8 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, és 2014 óta először fordult elő, hogy három egymást követő hónapban is drágult a kínai fizetőeszköz.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az euróval szemben is gyengült a dollár

A dollár euróhoz viszonyított árfolyama hétfő éjjel két és fél éves mélypontra süllyedt, és a kilátásokat beárnyékolja az amerikai belpolitikai felfordulás, valamint azok a kétségek is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve még egyszer kamatot emelhet idén.

Gyengíti a dollárt az is, hogy egyre nagyobbak a kételyek az iránt, hogy Donald Trump amerikai elnök meg tudja valósítani a gazdasági növekedést ösztönző programját.

Az ázsiai kereskedés elején egy euróért már 1,1846 dollárt kellett adni. Utoljára 2015 januárjában volt ilyen gyenge a dollár. A főbb devizákkal szemben kalkulált dollárindex 14 havi mélypontra, 92,78 pontra esett. A jennel szemben másfél havi mélyponton is járt a dollár, 110,01 jenen forgott napi mélypontján, június közepe óta a leggyengébb szinten.