2024 május 29

Obama vezet Romney előtt

A felmérés szerint Obama a valószínű szavazók körében 52:46 százalék arányban vezet Romneyval szemben. Közvetlenül a demokraták charlotte-i tanácskozását megelőzően és a tampai republikánus konvenció után a CNN-ORC adatai szerint a két elnökjelölt között 48-48 százalékos holtverseny alakult ki.

Keating Holland, a CNN közvélemény-kutató részlegének vezetője szerint a demokrata konvenciónak meglehetősen jó volt a fogadtatása, különösen a hasonló, republikánus tanácskozással való összehasonlításban. A párttanácskozások, ideiglenesen legalábbis, de a demokratákat mobilizálták jobban: a kormánypárt támogatóinak 59, az ellenzék híveinek pedig az 57 százaléka menne el szavazni, ha ma tartanák a választásokat. A republikánusok a múlt héten még 6 százalékponttal vezettek a demokraták előtt.

Elemzők szerint a konvenciók utáni lelkesedés rendszerint rövid ideig tart és Obama sikere azon múlik, hogy a Fehér Háznak sikerül-e egészen a választásokig megőrizni ezt a lendületet. A 21. a században eddig megrendezett konvenciók nem hoztak jelentősebb népszerűség-növekedést az amerikai elnökjelölteknek. John McCain szenátor esetében négy évvel ezelőtt semmilyen erősödést sem mértek, idén Romney esetében is csak 1 százalékpontot. Obama teljesítménye tehát, a maga 4 százalékpontjával jelentős sikernek számít.

A megkérdezettek 51 százaléka gondolja úgy, hogy Obama derűlátóbban tekint Amerika jövőjére, mint Romney, akit 41 százalék vélt optimistábbnak. A republikánus kihívó a múlt héten még 47:43 százalék arányban vezetett. A válaszadók 45 szerint Obama, míg 39 százalékuk szerint Romney rendelkezik világos tervvel az ország jövőjét illetően. A demokrata konvenció előtt még a republikánus elnökjelöltről gondolták többen, hogy ilyen programja van, ugyancsak 45:39 százalék arányban.

A CNN-ORC-felmérés statisztikai hibahatára 3 százalékpont.