2023 január 29

Növekedésre számítanak Németországban

A dokumentum megállapítja, hogy az ipari megrendelések a tavalyi év vége óta emelkednek, a legfontosabb gazdasági indexek pedig már hónapok óta javuló tendenciát mutatnak. A negyedik negyedévben azonban még csökkent a német GDP, ami a feldolgozóipari termelésnek és az építőipar teljesítményének a romlására vezethető vissza. A német statisztikai hivatal előzetes adatai szerint a negyedik negyedévben a német GDP 0,5 százalékkal csökkent. A munkaerő-piaci helyzet azonban a várakozásoknál kedvezőbben alakul, és ez nagyban hozzájárul a belföldi kereslet konjunktúratámogató növekedéséhez.

A világgazdaság teljesítménye a jelek szerint túljutott a mélyponton, és szaporodnak a pozitív konjunkturális jelek. A javuló világgazdasági környezetben versenyképességének köszönhetően a német ipar dinamikája csak erősödhet. Az euróövezetben még enyhe recesszió uralkodik, a kilátásokkal szembeni bizonytalanság azonban enyhül. Az euróövezet versenyképességének javításához elkerülhetetlenül strukturális reformokat kell életbe léptetni. Az euró gyengítésének ebben nem lehet tartós szerepe. A negyedik negyedévben az Egyesült Államok gazdasága is veszített lendületéből, a legfontosabb konjunkturális mutatók azonban biztatóak. A “költségvetési szakadék” (fiscal cliff) közvetlen veszélyét sikerült elhárítani. Egyértelműen pozitív konjunkturális jelek érkeznek viszont Kínából és általában az ázsiai feltörekvő térségből.

A javuló konjunkturális mutatók és az erősödő hangulatindexek alapján a német kormány abból indul ki, hogy az idén folyamatosan enyhülni fog az ipar tartózkodása a beruházási döntések vállalásától. A stabil munkaerő-piaci helyzetnek és a jó kereseti kilátásoknak köszönhetően a belföldi kereslet pedig egyre inkább a növekedés motorjává válik – állapítja meg a német szövetségi gazdasági minisztérium havi rendes gazdasági állapotjelentése.