Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Növekedési pályán Magyarország

Már növekedési pályán az ország

Ebből is következik, hogy Magyarország kockázati megítélése az idén ősszel már kedvezőbb, mint amilyen tavaly volt. Az elemző úgy vélte, az államháztartási hiány az idén és jövőre is a GDP 3 százaléka alatt tartható.

A magyar gazdaság növekedési pályára állt, a növekedés üteme azonban nagyjából megegyezik az eurózóna átlagával, így a hazai gazdaság felzárkózása késik, de legalább már további leszakadástól sem kell tartani. A növekedés szerkezete a korábbinál kiegyensúlyozottabb képet mutat, véget ér a beruházások és a fogyasztás mélyrepülése – emelte ki az elemző.

A növekedési hitelprogram hatása

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja kétségtelenül támogatja a gazdasági növekedést, azonban annak második szakaszában a teljes, 2000 milliárd forintos hitelkeretnek várhatóan csak a felét tudják majd felhasználni a vállalkozások. A növekedési hitelprogram körül sok a bizonytalanság, az is lehet, hogy az első szakasz tapasztalatai alapján a jegybank módosít a korábbi feltételeken – tette hozzá Török Zoltán.

A tapasztalatok szerint a hazai kis- és középvállalkozások beruházásai egy év alatt nem tesznek ki többet 700 milliárd forintnál, így az MNB növekedési hitelprogramjának kedvező hatása a GDP-re csak 2014-2015-ben várható. Úgy ítélte meg, hogy két és fél év alatt 1 százalékkal növelheti a jegybanki hitelprogram a magyar GDP-t.

Figyelnek a jegybankokra

A jegybank monetáris politikájában háttérbe szorult az inflációs célkövetés az alacsony pénzromlási ráta miatt. A bank szakértői szerint a jövő év átlagában 2 százalék lesz az infláció, 2015-ben 3 százalék körül várható.

Mivel az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer, a Fed végül szeptemberben nem csökkentette a mennyiségi lazítás mértékét, arra legalább jövő márciusig várni kell, amikor az új Fed-elnök, Janet Yellen első ülését tartja majd – vélik a Raiffeisen elemzői.