2024 április 13

Nőtt a szegénységségi küszöb alatt élők száma

A szegénységi küszöb alatt élők aránya 2011-ben egy százalékponttal nőtt az előző évihez képest. A szegénységi küszöböt meghatározó havi bevétel egy egyfős háztartásban 2011-ben havi 315 eurót tett ki. Az összeghatár 3 százalékkal emelkedett egy év alatt, ami a legalacsonyabb mértékű növekedés volt az elmúlt hét év során. A statisztikai hivatal közlése szerint a szegénység veszélyének leginkább a munkanélküliek, valamint a három, illetve annál több gyermekes háztartások és a csonka családok vannak kitéve. A felmérés adatai szerint a szegénységi küszöb alatti bevételből él a munkanélküliek csaknem fele (42,6 százalék), a három, illetve annál több gyermekes háztartások közel egyharmada (32,6 százalék), a csonka családok egynegyede (26,4 százalék) és minden ötödik, 18. életévét nem betöltött fiatal (21,2 százalék).

„Az adatokból kitűnik, hogy a szegénység kiemelten veszélyezteti a társadalom egyes gazdaságilag inaktív csoportjait” – állapította meg Ludmila Benkovicová, a hivatal elnöke. Ugyanakkor az elmúlt egy évben az is megfigyelhető volt, hogy a szegénység a gazdaságilag aktív lakosság körében is terjedt, mivel a szegénység által veszélyeztetettek aránya a gazdaságilag aktívak és a nyugdíjasok körében azonos mértékű: 6,3 százalék. Az Európai Unió 27 tagországában, valamint Norvégiában és Izlandon egyidejűleg zajlott – a szegénységről, a társadalmi kirekesztettségről és az életkörülményekről átfogó képet adó – felmérés eredményei szerint Szlovákia az EU-n belül a szegénység által kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik. Szlovákia a 2010-es évre vonatkozó véglegesített listán az ötödik legjobb eredményt érte el, csak egy hellyel lemaradva Norvégia mögött és megelőzve a hatodik Ausztriát és a hetedik helyre sorolt Magyarországot.

Robert Vlacuha, a statisztikai hivatal életkörülményekkel foglalkozó részlegének igazgatója szerint azonban figyelembe kell venni azt is, hogy a felmérésben részt vevő országok mindegyike saját nemzeti küszöbértéke szerint adja meg a szegénységben élők arányát. A szegénységi küszöböt az adott országban egy háztartásra jutó tiszta bevétel 60 százaléka jelenti. Ez Szlovákiában 2011-ben egy egyfős háztartás esetében évi 3.748 eurót tett ki, míg például a legmagasabb küszöbbel rendelkező Luxemburgban meghaladta a 16 ezer eurót.