Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Nőtt a forgalomba helyezések száma

Szeptemberben 5482 új személygépkocsi került forgalomba, 17,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Folytatódik a piaci növekedés

Az első háromnegyed évben összesen 49 384 új autót helyeztek forgalomba, 20,3 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

A forgalomba helyezést követő két hónapon belül kivont gépkocsik számát is figyelembe véve szeptemberben 4954 új személyautó került forgalomba, ami 22,4 százalékkal több az előző szeptemberinél – derül ki az MGE közleményéből.

Az egyesület elemzése szerint a piaci növekedés folytatódik, ha némileg mérsékeltebb ütemben is, a bővülés éves szinten az első kilenc hónap után 20 százalék felett van.

Kedvezőtlenül változott a korösszetétel

Annak ellenére, hogy már vannak versenyképes finanszírozási ajánlatok a piacon, a finanszírozást elsősorban a

cégek veszik igénybe, főként operatív lízing formájában – közölte az MGE.

A magánvásárlók továbbra is inkább a használt autókat keresik. Az importált használt személyautók korösszetétele kedvezőtlenül változott meg az utóbbi években, jelentős arányban kerülnek az országba 10 évesnél idősebb, ezen belül pedig 15 évnél idősebb autók.

Éves szinten növekedés

Szeptemberben 1284 új kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 40,6 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. A forgalomba helyezett 426 nagyhaszonjármű 35,2 százalékkal, a 11 autóbusz pedig 83,3 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit.

A tájékoztatás szerint a kishaszonjármű piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, így az a válság előtti szint 70 százaléka körül van. A nagyhaszonjármű piac bővülésében is szerepe van a jegybank programjának.

Az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat jelentős havi eltéréseket, az a fontos, hogy éves szinten növekedést regisztráltak – közölte az egyesület.