Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Több, mint 4000 tonna a keret

Az agrártárca közlése szerint a hatályos EU és nemzeti rendeletek meghatározzák a termékenként és tonnánként adható támogatás mértékét.

Szeptember 30. után

Magyarország részére a rendeletben az orosz export adatok alapján jóváhagyott mennyiség 4295 tonna. Az alma és körte mennyisége 725 tonna lehet; a szilva és szőlő mennyiségét 570 tonnában állapították meg. Emellett még összesen további 3000 tonna az unió által meghatározott mennyiség: az alma, a körte, a szilva, a paradicsom, a káposzta, a paprika, az uborka, a karfiol, a brokkoli, a gomba, a sárgarépa, a friss csemegeszőlő és a bogyósgyümölcsök estében. A szeptember 30. után végrehajtott kivonási, be nem takarítási és zöldszüret intézkedésekre hagyható jóvá a támogatás.

A minisztérium ugyanakkor felhívja a figyelmet: az Európai Bizottság nem pontosította, hogy egy vagy három évet vett figyelembe a tagállamoknak kiosztott mennyiségek meghatározásánál, a számítás eredménye azonban az EU rendeletben megjelent – tájékoztatott a szaktárca.

Romlandó zöldség vagy gyümölcs

Arról nincs információja a tárcának, hogy a rendeletben tagállamonként meghatározott tonnában kifejezett mennyiségeket a bizottság hogyan számította át euróra.

Az Európai Bizottság kedden jelentette be, hogy további forrásokkal – újabb 165 millió eurós rendkívüli pénzalappal – igyekszik segítséget nyújtani azoknak a gazdáknak, akik romlandó zöldséget vagy gyümölcsöt termeltek orosz exportra, de a Moszkva által bevezetett importtilalom miatt félő, hogy nem tudják eladni termékeiket. Az FM tájékoztatása szerint a szeptember 10-éig benyújtott magyar igények is várhatóan kielégíthetők lesznek ebből a keretből.