Rendkívüli Hírek:

2023 október 04

Lesz bőven magyar kötvény

Borbély László András rámutatott: a múlt év végi 79,4 százalékos GDP-arányos államadósság az idén a második negyedév végére 85 százalékra nőtt, ami az első félévi nagyobb, forintban történt értékesítés következménye.

Az államadósságot szavai szerint az év végéig mérsékli, hogy a márciusi 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátás előfinanszírozta a júliusban és novemberben lejáró, összesen 3 milliárd eurónyi államadósságot. Az adósságcsökkentő tényező közé sorolta Borbély László András azt is, hogy az ÁKK már visszafogta a heti kincstárjegy kibocsátásokat. Megjegyezte, hogy a jelenleginél erősebb árfolyam is megkönnyítené az alacsonyabb adósságráta elérését, és felidézte, hogy Magyarország adósságának mintegy 40 százaléka devizában áll fenn.

Borbély László András elmondta még, hogy jövőre az ideinél lényegesen alacsonyabb adósságot kell visszafizetni. Ezzel kapcsolatban a Reuters idézte az ÁKK honlapján szereplő adatokat, amelyek szerint 2015-ben mintegy 2 milliárd eurónyi devizakötvény jár le.

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese megjegyezte: a jövő évi finanszírozási tervet decemberben ismertetik, azután, hogy azt jóváhagyta a Nemzetgazdasági Minisztérium.