2023 január 29

Nincs is tiszta cukor a boltokban?

Hájos László szerint például egy Győrből a legközelebb eső szlovákiai településre átguruló, majd onnan “átpapírozott” okmányokkal visszatérő kamion a hozzávetőlegesen 20 ezer forint üzemanyagköltséggel szemben 2 millió forint hasznot hoz az áfacsalóknak – írta a napilap. A vezérigazgató-helyettes szerint több száz olyan áfacsaló csoport létezik, amely nem kerül az adóhatóság látókörébe.

cukorA cégvezető nyilatkozata a mértékeket illetően tartalmaz új információt. Eddig is köztudott volt, hogy a cukorkereskedelem az egyik melegágya az áfacsalásnak.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal beszámolójában egyebek mellett olyan eseményről is beszámol, ahol egyetlen, 12 milliárd 65 millió forint értékű fiktív számlával próbálta az áfát visszaigényelni egy vékkakjités, azonban ezt a pénzügyi nyomozók és az adóellenőrök megakadályozták. A háttérben egy olyan közvetítői szerződés állt, amely Magyarország éves cukorfogyasztását meghaladó mennyiségű kristálycukor adásvételéről szólt. A nagykőrösi közvetítő fiktív számlája alapján egy szegedi kft. több mint 2,5 milliárd forint általános forgalmi adót próbált visszaigényelni – sikertelenül.